Τα startups κατά της ανεργίας: Μια πλατφόρμα δημοσιεύει αγγελίες για καινοτόμες θέσεις εργασίας

Τα startups κατά της ανεργίας: Μια πλατφόρμα δημοσιεύει αγγελίες για καινοτόμες θέσεις εργασίας
HuffPost Greece

Στην εποχή που το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα μοιάζει πιο έντονο από ποτέ, έρχεται στο προσκήνιο ένα θέμα: μπορούν, άραγε, τα ελληνικά startups να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Κι αν ναι, που μπορεί κάποιος να βρει μαζεμένες αυτές τις… καινοτόμες θέσεις, έτσι ώστε να εκφράσει το ενδιαφέρον του για κάποια;

Η διαδικτυακή πλατφόρμα GreeceStartupJobs, θέλει να λύσει το πρόβλημα, κάνοντας το εξής απλό: δημοσιεύοντας αγγελίες εργασίας αποκλειστικά για startups. Ο ιδρυτής της, Νικόλας Κουμαριανός, μιλά στη HuffPost Greece. Ο ίδιος δείχνει προσγειωμένος. Εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας τα startups από μόνα τους. Ωστόσο, τονίζει πως όλο και περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις στη χώρα μας, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο είναι πολύ αισιόδοξο.

Μπορούν τα ελληνικά startups να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;

Δεν νομίζω ότι τα startups μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα ακόμη, είναι πολύ νωρίς. Αλλά από την άλλη έχουμε αρκετές νέα startups κάθε μήνα και τα ελληνικά funds, clusters kai incubators δείχνουν πως όλο και περισσότερα θα έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν κόσμο. Πάντως όπως και να έχει, τα startups προσφέρουν θέσεις εργασίας που δίνουν εξαιρετικές εμπειρίες, γνώση και παροτρύνουν το προσωπικό τους, ή μάλλον να το θέσω καλύτερα, την ομάδα τους να ξεπεράσουν τα όρια τους. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και πολύ αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία που έχει μάθει αλλιώς.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τα δούμε τα startups περισσότερο σαν ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο, μία καταπληκτική περιπέτεια και λιγότερο σαν επαγγελματική εξασφάλιση για τους εργαζόμενους Και προφανώς αυτό μπορεί να συνεχίζει για χρόνια και να πηγαίνει κανείς από startup σε startup. Ελπίζω στο μέλλον μερικές από τις ελληνικές startups να πετύχουν τόσο ώστε να προσφέρουν και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και μεγαλύτερη εξασφάλιση.

Ο Νικόλας Κουμαριανός

Ποιες ειδικότητες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας οι ειδικότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι Developers (PHP, Ruby, Python, Android, iOS) και οι Web Designers. Καθώς καταλαβαίνετε οι devs, αν είναι καλοί, δεν έχουν ποτέ πρόβλημα να βρουν εργασία.

Με ποιον ακριβώς τρόπο λειτουργεί η πλατφόρμα σας;

H λειτουργεία της πλατφόρμας μας είναι αρκετά απλή, τόσο και για τα startups όσο και για αυτούς που αναζητούν εργασία.

Τα startups μπορούν να αναρτήσουν τις θέσεις εργασίας τους εντελώς Δωρεάν χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη φόρμα. Μέτα την πρώτη ανάρτηση μιας αγγελίας, τους αποστέλλεται αυτόματα ένα username και password με το οποίο θα μπορέσουν να κάνουν login για να δουν και να διαχειριστούν όλες τις αγγελίες τους από το λογαριασμό τους. Ο χρόνος ζωής κάθε αγγελίας στην πλατφόρμα μας είναι 60 ημέρες. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου η αγγελία παύει να εμφανίζεται πια ως διαθέσιμη, έχει λήξει (Expired). Σε περίπτωση που ένα startup θέλει η συγκεκριμένη αγγελία να συνεχίζει να εμφανίζεται, μπορεί εύκολα μέσα από το λογαριασμό του να τη θέσει και πάλι διαθέσιμη. Σε περίπτωση που ένα startup δε θέλει να συνεχίζεται να εμφανίζεται μία συγκεκριμένη αγγελία για κάποιο λόγο ή επειδή η θέση καλύφθηκε, μπορεί και πάλι εύκολα μέσα από το λογαριασμό του να τη διαγράψει ή να τη θέση ότι καλύφθηκε (Filled).

Οι χρήστες από την άλλη που ψάχνουν για εργασία μπορούν πολύ απλά να επικοινωνήσουν με το startup για μία θέση εργασίας που τους ενδιαφέρει μέσου του email επικοινωνίας ή κάποιου link που παρέχει το εκάστοτε startup. Δε χρειάζεται να κάνουν κάποιο λογαριασμό για μπορέσουν να δουν τις αγγελίες των startups καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν μία θέση εργασίας είτε με βάση τη γεωγραφική έδρα της εταιρείας είτε με βάση τη κατηγορία που ανήκει η θέση εργασίας είτε με βάση τη δεξιότητα που ζητείται είτε με αναζήτηση λέξεων-κλειδιά. Επίσης, υπάρχουν ετικέτες για τις πιο δημοφιλείς δεξιότητες. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής στο newsletter μας όπου ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα email μια φορά την εβδομάδα με όλες τις τελευταίες αγγελίες εργασίας.

Πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα αγγελιών εργασίας αποκλειστικά για καινοτόμες επιχειρήσεις;

Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας ως Web Developer σε διάφορα startups, κυρίως στο εξωτερικό, και σε συνδυασμό με την αύξηση των startups στην Ελλάδα, ήρθε η ιδέα της δημιουργίας μια πλατφόρμας που θα φέρει σε επαφή startups στην Ελλάδα και ανθρώπους που ψάχνουν για εργασία και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε startups. Επίσης, βλέποντας ότι σε χώρες άλλα και σε πόλεις που υπάρχει άνθιση των startups, υπάρχουν αντίστοιχες πλατφόρμες, όπως της Αγγλίας (ukstartupjobs.com), της Ιταλίας (startupitaliajobs.com), του Βελγίου (dutchstartupjobs.com), του Βερολίνου (berlinstartupjobs.com) και διαφόρων άλλων. Mία αντίστοιχη πλατφόρμα για την Ελλάδα έλειπε.

Ποια είναι τα σχέδια σας αναφορικά με το Greecestartupjobs, για το προσεχές μέλλον;

Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2015 να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό χρηστών και startups που να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας, ώστε να είναι δεδομένο σε όλα τα startups στην Ελλάδα, ότι όταν έχουν μία θέση εργασίας να την αναρτούν και στο GreeceStartupJobs. Σκοπός μας αρχικά είναι να είναι αποδοτική η πλατφόρμα, να έχουμε τους χρήστες και τα startups να την χρησιμοποιούν και να την βελτιώνουμε λαμβάνοντας feedback από αυτούς.

Επίσης, εξετάζουμε και τη δυνατότητα να μπορούν οι χρήστες που ψάχνουν για εργασία, να αναρτούν τα βιογραφικά τους στην πλατφόρμα μας, και τα startups που αναζητούν προσωπικό να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Γιατί, κατά την γνώμη σας, φτάσαμε στο 2015 στην Ελλάδα και κανείς μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί να φτιάξει μια αντίστοιχη πλατφόρμα;

Κατά τη γνώμη μου ίσως γιατί κανείς δε πίστευε ότι υπάρχον τόσα ελληνικά startups με θέσεις εργασίας και ίσως γιατί δε διαχωρίζονται οι θέσεις εργασίας σε statups και σε “παραδοσιακές” εταιρείες. Ίσως είναι μια προσωπική άποψη, αλλά η λειτουργία και η νοοτροπία που υπάρχει σε ένα startup και σε μία “παραδοσιακή” εταιρεία είναι εξαιρετικά διαφορετικές.

Επίσης, νομίζω άλλο ένα δεδομένο ήταν το ότι το ελληνικό startup community, επειδή ήταν νέο, τα πρώτα χρόνια εκ των πραγμάτων ήταν λίγο εσωστρεφές. Ήταν μία μικρή παρέα και τα events δεν ήταν τόσα πολλά ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να εισχωρήσει στο community. Όμως πια ωρίμασε αυτό το community και μάλιστα γρήγορα και τώρα υπάρχει δομή, γνώση, δεκτικότητα και προβολή. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό.

Δημοφιλή