Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το βράδυ της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων θα είναι και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ», ανέφερε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «θα είναι επίσης παρών» στη συνάντηση.
Το αίτημα το Πρωθυπουργού γίνεται τη στιγμή που υπάρχει έντονος προβληματισμός για το θέμα της χρηματοδότησης τη στιγμή μάλιστα που οι τόνοι ανεβαίνουν τόσο από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων όσο και από την ελληνική Κυβέρνηση.
Χθες, όταν το αίτημα το κ. Τσίπρα βρισκόταν υπό εξέταση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, εξέφρασε την αντίδρασή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και του μέτρου για τις 100 δόσεις, χαρακτηρίζοντας το ως μονομερή ενέργεια που δεν συνάδει με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον Πρωθυπουργό.
«Δεν κάνουμε πίσω», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής και κατά την ομιλία επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα στις «απειλές κενού περιεχομένου» απαντά «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από την σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος που έχει εξαγγείλει.
Οι έμμεσες δηλώσεις συνεχίστηκαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τον πρόεδρο της Κομισιόν να εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν».
Δεν έλειψαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος προειδοποίησε πως χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται και επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας αλλά στο πώς η οικονομία της θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για «κούρεμα» του χρέους.
«Οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος» δήλωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και επεσήμανε πως η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη συνεπάγεται την τήρηση αυστηρών όρων.