Το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου μιας 27χρονης Φαρχούντα από τον οργισμένο όχλο που την κατηγορούσε άδικα ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου προκάλεσε και την Πέπτη εκδηλώσεις οργής, με κατοίκους της Καμπούλ του Αφγανιστάν να συγκεντρώνονται στον τόπο της τραγωδίας για να διαδηλώσουν εκ νέου, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία της άτυχης νεαρής.
Στις νέες διαδηλώσεις συμμετείχαν μέλη φιλελεύθερων οργανώσεων, αλλά και ιερωμένοι, που αξίωσαν την άμεση απονομή δικαιοσύνης από τις αρχές. Έχουν συλληφθεί δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και αστυνομικοί διότι δεν επενέβησαν για να σώσουν τη γυναίκα από τους ανθρώπους που διέπραξαν το λιντσάρισμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νουρ ουλ Χακ Ολόμι ανακοίνωσε χθες ότι 20 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής της συνοικίας όπου λιντσαρίστηκε η γυναίκα, αποπέμφθηκαν από το σώμα. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και θα διωχθούν οι υπεύθυνοι.
«Καλούμε την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να απαγχονίσει δημόσια όλους τους δράστες, είτε πρόκειται για αστυνομικούς ή για απλούς Αφγανούς πολίτες, για παραδειγματισμό των επόμενων γενεών», δήλωσε ο ιερωμένος Άμπντουλ Σαλάμ.
Βίντεο που καταγράφηκαν με τις κάμερες κινητών τηλεφώνων εικονίζουν τον ξυλοδαρμό και την πυρπόληση της γυναίκας υπό τα βλέμματα αστυνομικών, σε μικρή απόσταση από το προεδρικό παλάτι και ξένες πρεσβείες στην Καμπούλ.
Η 27χρονη παρέδιδε μαθήματα σε γυναίκες για τις ισλαμικές αξίες σε ένα τέμενος, όταν σημειώθηκε το επεισόδιο: ένας εργαζόμενος στο ναό, που διαφωνούσε με τις απόψεις της, την κατηγόρησε ψευδώς ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου. Ένας όχλος ανδρών, σε ένδειξη οργής για την υποτιθέμενη ιεροσυλία που διέπραξε, την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και πυρπόλησε τη σορό της.
Είναι η πρώτη φορά μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, το 2001, που καταγράφεται μαζική κινητοποίηση πολιτών στο Αφγανιστών υπέρ μιας γυναίκας. Επί των ημερών του ισλαμιστικού καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001), οι γυναίκες απαγορευόταν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς άνδρα συνοδό, είχαν αποκλειστεί από το σύστημα παιδείας, ενώ αναγκάζονταν να φορούν μπούρκα, που καλύπτει όλο τους το σώμα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)