Καταδίκη 5 πρώην υπάλληλων του ΙΚΑ Καλλιθέας και του συζύγου της μίας εξ αυτών για τα επιδόματα - μαϊμού

Καταδίκη 5 πρώην υπάλληλων του ΙΚΑ Καλλιθέας και του συζύγου της μίας εξ αυτών για τα επιδόματα - μαϊμού
Eurokinissi

Συνολικά 176 χρόνια φυλακή επέβαλε την Πέμπτη το βράδυ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε πέντε πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ και την σύζυγο μίας εξ αυτών για την υπόθεση με τα επιδόματα μαϊμού που στοίχησε στο ελληνικό Δημόσιο 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω της οποίας είχαν αποκτήσει πολυτελείς βίλες με πισίνες και ακριβά αυτοκίνητα από χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά από την πράξη, ενώ έκρινε ένοχες τις πέντε γυναίκες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, μέσω της οποίας χορηγούσαν επιδόματα – μαϊμού σε δικαιούχους, που δεν τα δικαιούντο, εξαπατώντας και ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν οι Ελένη Μπουραζάνη 58 χρονών σε 37 χρόνια, Χρυσούλα Φέρρα, 55 χρονών σε 33 χρόνια Χριστίνα Πατεράκη 53 χρονών σε 31 χρόνια, Χριστίνα Σουρίδη 71 χρονών σε 38 χρόνια και Μυρσίνη Θωμάκου, 69 χρονών από τη Λακωνία σε 33 χρόνια.

Τα αδικήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν είναι: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, που επισύρει ποινή ισοβίων και νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Ένοχος μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης, που αφορά το ξέπλυμα χρημάτων, μέσω της απόκτησης πανάκριβων ακινήτων και πολυτελούς τρόπου διαβίωσης, κρίθηκε ο σύζυγος της Μπουραζάνη, Κωνσταντίνος Καραΐσκος, 55 χρονών, ο οποίος αθωώθηκε για τις υπόλοιπες πράξεις. Ο κ. Καραϊσκός καταδικάστηκε σε 4 χρόνια.

Ανασταλτικό αποτέλεσμα δόθηκε μόνο στη Χρυσούλα Φέρρα, καθώς είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ενώ ο σύζυγος της, Παναγιώτης- Αλέξανδρος Αιματίδης, ήταν ο κατηγορούμενος που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αθώα για όλες τις πράξεις κρίθηκε η κατηγορούμενη Περσεφόνη Νασοπούλου, καθώς αποδείχτηκε από τη διαδικασία ότι, οι συγκατηγορούμενες της χρησιμοποιούσαν τον κωδικό της εν αγνοία της.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Δεγαΐτη, που ζήτησε να μην επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στις κατηγορούμενες, ενώ στην αγόρευση του τοποθετήθηκε συνολικά για την επιβολή των ισοβίων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω καταλήξει στην άποψη ότι, πρέπει να επιβάλλεται η ποινή των ισοβίων. Ίσως μόνο κατ΄ εξαίρεση, για αδικήματα με πνεύμα απάνθρωπο».

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2013, στη διάρκεια της οποία εξετάστηκαν περισσότεροι από 60 μάρτυρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενες παρείχαν επιδόματα-μαϊμού σε «δικαιούχους», παρακρατώντας φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό, όπως για παράδειγμα, σε μία περίπτωση, κατά την οποία από επίδομα 15.000 ευρώ, μόνον 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» ενώ τα 9.000 ευρώ τα πήρε το κύκλωμα. Η δράση της ομάδας φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2003.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης καταδείχτηκε ότι, οι κατηγορούμενες κατάφερναν να περνάνε απαρατήρητες, καθώς συνυπηρετούσαν επί 20ετία στο Ίδρυμα, σε σημαντικές θέσεις στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτή η απάτη.

Το επίδομα μητρότητας που χορήγησε για 8η (!) φορά στην ίδια ασφαλισμένη η «θηλυκή συμμορία» του ΙΚΑ Καλλιθέας, ήταν αυτό που πρόδωσε τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου ν’ αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, από την οποία το Ίδρυμα ζημιώθηκε κατά 11 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ.

Η «αντίστροφη μέτρηση» για την εξάρθρωση του κυκλώματος, ξεκίνησε μετά την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στη συγκεκριμένη ασφαλισμένη.

Όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν, ανέρχονται σε 7.991 και αφορούν σε 1.213 ασφαλισμένους.

Δημοφιλή