Προθεσμία πέντε ημερών για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Προθεσμία πέντε ημερών για τη λίστα μεταρρυθμίσεων
Yanis Varoufakis, Greece's finance minister, speaks during a news conference following a meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, March 9, 2015. Greece will resume talks with its creditors this week after euro-area finance ministers demanded urgent action to avert an impending cash crunch. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Yanis Varoufakis, Greece's finance minister, speaks during a news conference following a meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, March 9, 2015. Greece will resume talks with its creditors this week after euro-area finance ministers demanded urgent action to avert an impending cash crunch. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Διορία μέχρι τη Δευτέρα έλαβε η Αθήνα για να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει τα μέτρα με τα οποία θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό που έχει εντοπιστεί στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πλέον το πεδίο της διαπραγμάτευσης μεταφέρεται στην Αθήνα όπου τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τους ελέγχους, αλλά και στις Βρυξέλλες καθώς η λίστα θα πρέπει να εξεταστεί και σε επίπεδο Brussels Group, δηλαδή από τους επικεφαλής των θεσμών, πριν γίνει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurgroup -το πιθανότερο- την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στα 1,2δισ ευρώ που έφυγαν από το ΤΧΣ, αλλά κυρίως στα 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στο χθεσινό Euroworking Group (EWG) έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το EWG χαρακτήρισαν δικαιολογημένους τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των 1,2 δισ. Ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Παρόλα αυτά αν και το ΕWG άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για να επιστραφούν στην Ελλάδα σε επόμενη φάση τα 1,2 δισ. ευρώ που ζήτησε από τον EFSF, πηγές του Μηχανισμού έλεγαν ότι η διαδικασία είναι νομικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του EFSF αμέσως μετά τη συνεδρίαση του EWG τόνισε ότι “Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF”, θολώνοντας περισσότερο το τοπίο.

Ανάσα ρευστότητας

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να στερεύουν η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα για να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, η οποία ευελπιστούν ότι θα οδηγήσει στην παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικούς παράγοντες, είναι πολύ πιθανό εφόσον η λίστα εγκριθεί από το Eurogroup, να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και η πρώτη εκταμίευση ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν αυτόματα η κρουνοί παροχής ρευστότητας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με την υλοποίηση προαπαιτούμενων πράξεων τις οποίες θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Οι δανειστές περιμένουν να υπάρξει κάποιας μορφής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε να προχωρήσουν σε εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών προς την Ελλάδα. Όμως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η αξιολόγηση αυτή δεν θα έχει σχέση με προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως έλεγαν παράγοντες που έχουν γνώση των διαδικασιών στο εσωτερικό της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ξέρουν πολύ καλά πλέον ότι δεν μπορεί μέσα σε λίγες ημέρες να υλοποιηθούν δράσεις οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνδεθεί με δράσεις που θα συμφωνηθούν μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι τυπικές διαδικασίες για να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Καρότο και μαστίγιο από την ΕΚΤ

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα επιστρέψει και στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της, καθώς αντίθετα με το θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ο Μάριο Ντράγκι, αυξάνει όλο και περισσότερο την πίεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει από τα 69,8 στα 7,1 δισ ευρώ το όριο χρήσης του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης από την ΤτΕ μέσω του ELA, έδωσε σημαντική ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες, αλλά παγώνει -τουλάχιστον προς το παρόν- τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Δημοφιλή