Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου όπου Χριστιανοί σε κάθε γωνιά της Γης ξεκινούν τους εορτασμούς της μεγαλύτερης γιορτής της θρησκείας, του Πάσχα. Το κήρυγμα του Ιησού, τα βάσανα, η σταύρωση και τελικά η ανάστασή του εξυμνούνται από τους πιστούς μέσα από διάφορα και ποικίλα έθιμα και παραδόσεις.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, έχουν την νηστεία, τον επιτάφιο και τα πυροτεχνήματα. Στην Πορτογαλία κάνουν αναπαράσταση της μεταφοράς του σταυρού από τον Χριστό, φορώντας χιτώνες, αγκαθωτά στεφάνια και κουβαλώντας έναν τεράστιο ξύλινο σταυρό για δεκάδες μέτρα. Στη Λευκορωσία, οι καθολικοί ιερείς ευλογούν καλάθια με φαγητό που τους πηγαίνουν οι γυναίκες.
Και ερχόμαστε στην Ουγγαρία, όπου το δημοφιλέστερο τοπικό πασχαλινό έθιμο δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον μέσο άνθρωπο το Πάσχα. Τουλάχιστον φαινομενικά.
Για να τιμήσουν τον θάνατο και την ανάσταση του Θεανθρώπου, οι Ούγγροι συνηθίζουν κατά την περίοδο του Πάσχα να κυνηγούν γυναίκες με κουβάδες γεμάτους νερό, προσπαθώντας να τις βρέξουν -ή μάλλον να τις κάνουν λούτσα.
Το παραδοσιακό αυτό ουγγρικό έθιμο ονομάζεται «Το πότισμα των κοριτσιών» και χρονολογείται πριν τη γέννηση του Χριστού, με στοιχεία που δείχνουν πως υπήρχε ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ. Το έθιμο θέλει τις γυναίκες να φοράνε πλουμιστές, παραδοσιακές στολές τις Ουγγαρίας και να κυνηγιούνται (με τη θέλησή τους, προφανώς) από άντρες επίσης ντυμένους με τις αντίστοιχες παραδοσιακές ενδυμασίες, οι οποίοι προσπαθούν να τις περιλούσουν με νερό. Αν και μοιάζει περισσότερο με χοντροκομμένη πλάκα, το έθιμο αυτό συνδέεται με τη γονιμότητα των γυναικών και βασίζεται στην υποτιθέμενη κάθαρση που φέρνει το νερό.
Κυρίως, όμως, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, τα παιδιά το καταδιασκεδάζουν.