Σε...σαφάρι εξοπλισμού επιδίδονται Κίνα και Ρωσία, με τις στρατιωτικές δαπάνες για το 2014 να καταγράφουν μεγάλη αύξηση όπως και σε χώρες τις ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως οι στρατιωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν για τρίτο συναπτό έτος, κατά 0,4%, στα 1,776 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ, συνεχίζει να είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες, στον συγκεκριμένο τομέα παρά το γεγονός μάλιστα πως το 2014 υποχώρησαν κατά 6,5% στα 610 δισεκατομμύρια δολάρια. Την δια στιγμή όμως παρέμειναν κατά 45% υψηλότερες από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η Κίνα έρχεται δεύτερη, δαπανώντας 216 δισεκ. δολάρια τη χρονιά που πέρασε και καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 9,7% ενώ τρίτη έρχεται η Ρωσία με δαπάνες ύψους 84,5 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση το 2014 συγκριτικά με το 2013 της τάξεως του 8,1%. Σημειώνεται πως η Μόσχα προχωρά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και για το 2015 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό της, κατά 15%.
Μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών εξαιτίας του «ουκρανικού»
Την ίδια περίοδο, η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε αρκετές χώρες κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής αλλά και Σκανδιναβικές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση της αμυντικής τους πολιτικής.
Σύμφωνα με τον Σαμ Πέρλο-Φρίμαν, ειδικό του SIPRI, η κρίση στην Ουκρανία «μετέβαλε θεμελιωδώς την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη αλλά μέχρι τώρα οι επιπτώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες εκδηλώνονται πάνω απ' όλα στις χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία».
Στο δε Ουκρανία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23% το 2014 σε ετήσια βάση, στα 4 δισεκ. δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2015. Η Πολωνία αύξησε τον προϋπολογισμό της για την άμυνα κατά 13% το 2014, η Βαρσοβία προβλέπει μια αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών κατά 38% το 2015 και αναμένεται να ξεπεράσει το ποσοστό-στόχο του NATO, του οποίου είναι μέλος, για τις στρατιωτικές δαπάνες 2% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με το SIPRI.
«Η σταθερά των τελευταίων ετών με τις στρατιωτικές δαπάνες να βρίσκονται σε πτώση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη δυτική Ευρώπη αλλά σε άνοδο στον υπόλοιπο κόσμο διατηρήθηκε το 2014, ωστόσο οι δαπάνες στη Λατινική Αμερική παραμένουν συνολικά αμετάβλητες» σημειώνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου.
Αυξάνει σταθερά τις αμυντικές δαπάνες η Σαουδική Αραβία
Στο μεταξύ στην Αφρική οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,9%, στην Ασία και στην Ωκεανία κατά 5%, καθώς πολλά κράτη στην περιοχή ανησυχούν για την Κίνα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των 15 κρατών που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψε η Σαουδική Αραβία, φθάνοντας στο 17% και οι στρατιωτικές δαπάνες του Ριάντ στα 80,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Πέρλο-Φρίμαν ανέφερε πως οι αυξήσεις που καταγράφηκαν «εν μέρει αντανακλούν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», αλλά σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως «η διαφθορά», «τα οργανωμένα συμφέροντα», ή μορφές «αυταρχικής διακυβέρνησης».