Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι κύκλους που πρόσκεινται στην ελληνική κυβέρνηση. Από την πλευρά του όμως το Μέγαρο Μαξίμου «απαντά» στο δημοσίευμα δηλώντας κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα τους «απογοητεύσουμε», δηλώντας πως η κυβέρνηση δεν απεργάζεται κανένα σχέδιο χρεοκοπίας, όπως βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε για τους eυρωπαίους εταίρους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δε σχολιάζουν με νόημα: «περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Άπριλίου», δηλαδή την επομένη του Eurogroup.
FT: «Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου»
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να ανταπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».
Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».
Μαξίμου: «Θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμη φορά»
Στο δημοσίευμα των Financial Times «απαντά» το Μέγαρο Μαξίμου με καυστικό σχόλιο: «Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.
Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου». Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ].
Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)