Σενάρια, δημοσίευματα, ανακοινώσεις και στο βάθος διαπραγμάτευση

Σενάρια, δημοσίευματα, ανακοινώσεις και στο βάθος διαπραγμάτευση
Greek finance minister Yanis Varoufakis arrives for a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels on March 9, 2015. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greek finance minister Yanis Varoufakis arrives for a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels on March 9, 2015. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης διαμορφώνεται μετά την ανάπαυλα του Πάσχα με τους δανειστές να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις και μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό και συντάξεις. Μόλις έντεκα ημέρες πριν από το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας και ήδη έχει ανοίξει νέος κύκλος σεναρίων και δηλώσεων.

Το γαϊτανάκι άρχισε την Κυριακή του Πάσχα η γερμανική FAS δημοσίευμα της οποίας έκανε λόγο για απογοήτευση των Βρυξελλών από την απροθυμία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις ενώ σημείωνε ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Έλληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή». Τη Δευτέρα του Πάσχα σειρά είχε ξανά η Bild η οποία κυκλοφόρησε με άρθρο σχετικά με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Επικαλούμενη δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης ο οποίος φέρεται να τονίζει ότι «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η Ε.Ε. μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει» τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εξοργιστεί με το σενάριο αυτό. Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σημείωνε ότι «ακόμη και αν η χώρα μας επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».

Από πλευρά, Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά σημείωσε ότι «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους άλλους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές. Το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης» . Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις περίπλοκες και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αν χρειαστεί.

Όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι σήμερα καθώς, όπως υποστήριξε, "χάθηκε πολύς χρόνος σε άσχετα θέματα". Οι διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί όμως ταυτόχρονα τελειώνει ο χρόνος και υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν θα δοθεί έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας ή αν θα χρειαστεί να γίνει κάποια έκτακτη σύνοδος, ο Ντομπρόφσκις απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας παρατάθηκε για τέσσερις μήνες και τώρα βρισκόμαστε στους δύο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος. Όμως από την άλλη, όπως είπε, η Ελλάδα είναι αυτή που βιάζεται γιατί η θέση της, όσον αφορά τη ρευστότητα, καθίσταται δύσκολη. Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει, τόνισε, όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τέλος, ο εκ των συμβούλων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Κλέμενς Φούεστ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" εμφανίζεται να πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει η ίδια ένα Grexit και να τη συμβουλεύει πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην περιμένει άλλο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της χωρίς ωστόσο να έχει αποστείλει ακόμη τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις την οποία περιμένουν οι εταίροι με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα τονίζει σχετικά με το δημοσίευμα της Bild «η καλύτερη απάντηση στα νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, είναι η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης».

Παράλληλα, και ενώ και οι Financial Times με νέο άρθρο τους τονίζουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν και προειδοποιούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου, το Μέγαρο Μαξίμου με νέα του ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας τονίζει: «Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία»

Και συμπληρώνει ότι: «Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης».

Δημοφιλή