Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών κυβέρνησης - εταίρων από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα

Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών κυβέρνησης - εταίρων από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που αρχίζει για τη χώρα μας καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας προς την Ελλάδα δεδομένου ότι εξαντλούνται οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι εβδομάδες από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκείς και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

1η Φεβρουαρίου: Αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινούν σειρά επαφών στην Ευρώπη τόσο για την αναζήτηση συμμαχιών όσο και για την παρουσίαση των θέσεων της νέας ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη, λίγο μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 3 Φεβρoυαρίου, με το Ματέο Ρέντσι ο οποίος προσέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό μία γραβάτα.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι και στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

4 Φεβρουαρίου: Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί κανονικά, απλώς μέσω του μηχανισμού ELA.

5 Φεβρουαρίου: Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο όπου διαπιστώνεται πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

11 Φεβρουαρίου: Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα το ελληνικό ζήτημα και με τη συμμετοχή την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κύρια θέματα η λήξη του προγράμματος και η πορεία της χώρας μετά από αυτό αλλά και ο τερματισμός της τρόικας. Οι διαφορές παραμένουν, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία.

12 Φεβρουαρίου: Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup με το ελληνικό ζήτημα να μην κυριαρχεί καθώς στην ατζέντα επικράτησε η ουκρανική κρίση.

16 Φεβρουαρίου: Συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το Eurogroup.

19 Φεβρουαρίου: Αίτημα από την Αθήνα προς τους Ευρωπαίους εταίρους για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ζητώντας να μην υπάρξει παράταση του μνημονίου, ενώ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει μονομερώς σε μεταρρυθμίσεις που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό.

19 Φεβρουαρίου: Προπαρασκευαστικό Euro-Working group ενόψει του Eurogroup της ίδιας ημέρας. Το αίτημα για παράταση απορρίπτεται, ενώ οι ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίζονται ασαφείς, με την γερμανική πλευρά να αφήνει υπονοούμενα για δόλια συμπεριφορά που στόχο έχει τη εξασφάλιση της χρηματοδότησης γέφυρας, χωρίς όμως το πρόγραμμα που αναπόφευκτα συνδέεται με αυτή.

Στο Eurogroup της ίδιας ημέρας επιτεύχθηκε συμφωνία για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αφού πρώτα η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. Επίσης η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου να αποστείλει στις Βρυξέλλες κείμενο με τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις.

20 Φεβρουαρίου: Συνάντηση, πριν από το έκτακτο Eurogroup, Γιάνη Βαρουφάκη, Κριστίν Λαγκάρντ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και επίτευξης συμφωνίας.

23 Φεβρουαρίου: Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε στο Eurogroup τη λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

24 Φεβρουαρίου: Εγκρίθηκε από το Eurogroup ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για παράταση.

9 Μαρτίου: Νέο Eurogroup όπου συζητήθηκαν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αποφασίσθηκε η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

15 Μαρτίου: Στην προειδοποίηση για ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η Ε.Ε., δεν παράσχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, προέβη με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

16 Μαρτίου: Επίσημη πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 23 Μαρτίου.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο απ΄τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου

19 Μαρτίου:Το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι πρόεδροι του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης άλλαξε ο τρόπος της επικοινωνίας με τους θεσμούς. Η πολιτική συζήτηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες (Brussels Group) ενώ η συλλογή των όποιων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα από τεχνικά κλιμάκια.

Στιγμιότυπο από την έναρξη της επταμερούς συνάντησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

27 Μαρτίου: Η κυβέρνηση στέλνει τη λίστα με τα μέτρα στους «θεσμούς»

1η Απριλίου: Το πρώτο κρίσιμο Euro-Working Eurogroup. Στο μικροσκόπιο την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων και τα αποτελέσματα των τετραήμερων διαπραγματεύσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών (Brussels Group).

6 Απριλίου: Συνάντηση Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

7 Απριλίου: Συνάντηση Γιάνη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς .

8 και 9 Απριλίου Euro-Working Group στις Βρυξέλλες.

9 Απριλίου: Η Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό, 459 εκατ. ευρώ, για τον Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

11 Απριλίου: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Brussels Group, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, με βασικό θέμα τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στις συνομιλίες προσδιορίστηκε η ατζέντα των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να επιτευχθεί με -τουλάχιστον- καταρχήν συμφωνία έως και τις 19 με 20 Απριλίου, ώστε να ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να παρουσιαστεί η συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup.

13 Απριλίου: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σημείωσε πως αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.

Αν και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ αρνητικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων.

Ενδεικτικό ήταν άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μεγάλο Σάββατο από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) , σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας.

Μάλιστα ένας από τους αξιωματούχους αυτούς, που δεν κατονομάζεται φέρεται να χαρακτηρίζει τον Έλληνα εκπρόσωπο σαν «ταξιτζή».

Ειδικότερα πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «σαν ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.

Επίσης σήμερα, Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει και ο οποίος φέρεται να λέει: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η Ε.Ε. μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

|

Δημοφιλή