Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στα ενεργειακά θέματα, ως συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σχέδιο χρηματοδότησης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.
Ακόμα, κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Γιούνκερ και Τσίπρας συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος.