Χάρης Οικονομόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί και έχει ανάγκη να αλλάξει γρήγορα

Χάρης Οικονομόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί και έχει ανάγκη να αλλάξει γρήγορα
Eurokinissi

«Η Ελλάδα μπορεί και έχει ανάγκη να αλλάξει εύκολα και γρήγορα», δήλωσε ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους νυν και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και Νίκο Δένδια, αλλά και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Οικονομόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να διώχνει με κάθε τρόπο ακόμη και υπάρχουσες επενδύσεις, επειδή η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, αν και urbi et orbi διαδηλώνει το αντίθετο, επιμένει να περιχαρακώνει και να στεγανοποιεί κάθε χαραμάδα προσέλκυσης κεφαλαίων».

Υπογράμμισε δε πως η συντήρηση ενός παρασιτικού κομματικού και κρατικιστικού μηχανισμού καταστρέφει τον όποιο ακόμη υπάρχοντα παραγωγικό- μόνο εν δυνάμει υγιή αναπτυξιακό βραχίονα - τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Οικονομόπουλος έκανε αναφορά και στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, σημειώνοντας, βάσει στοιχείων που παρέθεσε πως το 2060 ένας στους τρείς Έλληνες θα είναι μεγαλύτερος από 65 ετών.

«Στο μεταξύ, ένας στους τρείς παράγει εισόδημα, ενώ η περίφημη συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί, αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρηματοδότηση του κράτους» τόνισε.

Ο κ. Οικονομόπουλος συνέχισε την κριτική του για την κατάσταση της χώρας υποστηρίζοντας πως κύριο μέλημα τόσο αυτής όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης φέρεται να, παραμένει αντί για την ανάπτυξη, η διατήρηση των «κεκτημένων», της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, της περιχαράκωσης της ανεργίας με την, ουσιαστική, απαγόρευση προσλήψεων.

Ωστόσο, εκτίμησε πως τα παραπάνω θα μπορούσαν όμως να αντιμετωπιστούν με έξυπνες λύσεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, η απελευθέρωση της δυνατότητας απασχόλησης και περιορισμού του προσωπικού θα μπορούσε να ισχύσει, καταρχήν για μιά δεκαετία, για κάθε νεοιδρυόμενη επιχείρηση.

«Και οι επίδοξοι πρόωροι συνταξιούχοι, αντιλαμβανόμενοι ότι έτσι που πάμε σύνταξη δεν θα εισπράξουν ποτέ, θα μπορούσαν να συστρατευθούν σε μιά εθνική προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης και ευημερίας - απαραίτητων, αν και όχι μόνων, θεμελίων της πραγματικής αξιοπρέπειας» είπε και υπογράμμισε: «Δε γνωρίζω καμία οικονομική ή άλλη χρεοκοπία που να μην ήρθε αφού, πρώτα, χρεοκόπησε η λογική».

Ακόμη δήλωσε πως η προσέλκυση συγκεκριμένου ελάχιστου ύψους ξένων επενδύσεων σε πολύ συγκεκριμένο, άμεσο, χρόνο είναι πλέον ζήτημα όχι μόνο εθνικής αλλά και ατομικής επιβίωσης ενός εκάστου και όπως σημείωσε μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα και εύκολα, όταν αντιληφθούμε όλοι ότι πολιτικό κόστος δε μπορεί πλέον να θεωρείται το κόστος των πολιτικών και των κομμάτων, αλλά το κόστος των πολιτών.

«Η Ελλάδα μπορεί και έχει ανάγκη να αλλάξει εύκολα και γρήγορα. Δημοκρατικά μεν, διορθώνοντας άμεσα τα βασικά δομικά μειονεκτήματά της δε. Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, με το μόνο λογικό δημοψήφισμα. Αυτό για την άμεση διόρθωση του Συντάγματος, στα σημεία που αποτρέπουν την αποτελεσματική διακυβέρνηση, προσβάλουν τη δικαιοσύνη και σκοτώνουν τις ελπίδες» κατέληξε ο κ. Χάρης Οικονομόπουλος.

Δημοφιλή