Υπάρχει ένας «μυστικός κήπος» στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε πολύβουους δρόμους και ψηλές πολυκατοικίες, τον οποίο λίγοι γνωρίζουν. Σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι περάσαμε για πρώτη φορά τις πύλες του και, ξαφνικά, ο θόρυβος χάθηκε, το αστικό τοπίο εξαφανίστηκε και εμείς βρεθήκαμε μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο, γεμάτο δέντρα, λουλούδια, ένα υπέροχο κτήριο ηλικίας άνω του ενός αιώνα και διασκορπισμένα έργα τέχνης στον καταπράσινο κήπο του.
Ο λόγος για τον μαγευτικό κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του παλαιότερου ινστιτούτου που ιδρύθηκε στην Αθήνα (1846) και του πρώτου ακαδημαϊκού γαλλικού ινστιτούτου εκτός Γαλλίας. Αυτός ο μυστικός κήπος, λοιπόν, είναι πλέον διαθέσιμος για όλους.
Στις 27 Μαΐου ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, ανοίγει για πρώτη φορά τον κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για την έκθεση Terrapolis, με σκοπό να ενισχύσει το διάλογο της σύγχρονης τέχνης με το ευρύ κοινό.
Μετά την ενεργοποίηση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης πέρυσι, τώρα ο ΝΕΟΝ ανοίγει στο κοινό τον μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας χώρο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Η συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Whitechapel Gallery αφορά στη διοργάνωση μιας τριλογίας εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε χώρους της Αθήνας που ενεργοποιούνται για το σκοπό αυτό, ανοίγοντας στο ευρύ κοινό.
Η έκθεση Terrapolis έχει ως κεντρικό άξονα έργα σύγχρονης τέχνης που συνδέουν το ανθρώπινο με το ζωώδες. Απηχώντας τους Σάτυρους, τις Σφίγγες, τους Κένταυρους της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, 37 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν γλυπτά, εγκαταστάσεις και φιλμ με στοιχεία από τη μυθολογία, το αρχαίο δράμα και το ζωικό βασίλειο, προτείνοντας μια «βιοηθική» για τον 21ο αιώνα.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου σχετικά με την ανάγκη της τέχνης, και δη της σύγχρονης, στη ζωή του σημερινού ανθρώπου:
«Φιλοδοξία του ΝΕΟΝ είναι να φέρει τις ιδέες και τις συγκινήσεις της σύγχρονης τέχνης κοντά στο ευρύτερο κοινό. Η τέχνη είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Η σύγχρονη τέχνη, ειδικότερα, σε αναγκάζει να συμπορευτείς ενεργά με την εποχή σου. Να εξελίσσεσαι συνειδητά σε έναν κόσμο ραγδαίων και συνεχών αλλαγών. Κι έτσι, μπορεί να κεντρίσει την ατομική αλλά και συλλογική συνείδηση, κάνοντάς μας πιο ικανούς στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που μας κατακλύζουν. Ταυτόχρονα, η σύζευξη πολιτισμού και ανάπτυξης παραμένει βασικό ζητούμενο για μια χώρα με τη δική μας ιστορία, όπου ο πολιτισμός θα μπορούσε να καταστεί μια ιδιαίτερη μορφή βαριάς βιομηχανίας». Κλείνοντας, πρόσθεσε: «Η επένδυση στον πολιτισμό είναι εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης, είναι ίσως το πιο σίγουρο αναπτυξιακό στοίχημα που μπορούμε να βάλουμε ως Ελλάδα. Όσο δύσκολα κι αν γίνουν τα πράγματα στον τόπο».
Ο όρος Terrapolis – τον εισήγαγε η Donna Haraway ειδική σε θέματα φιλοσοφίας των επιστημών- συνδυάζει τη λατινική λέξη «terra» που σημαίνει γη, με την ελληνική λέξη «πόλις». Η έκθεση θέτει μια σειρά ερωτημάτων: Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζώα ως πολίτες; Πώς συνδέεται η τέχνη με διαδικασίες της φύσης, όπως η μεταμόρφωση; Πώς αντηχούν οι μυθικές αφηγήσεις στη σύγχρονη κοινωνία; Μπορούμε να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με τα άλλα είδη;
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Caroline Achaintre, Allora & Calzadilla, Francis Alÿs, Joseph Beuys, Huma Bhabha, Reg Butler, Lynn Chadwick, Marcus Coates, William Cobbing, Enrico David, Charlotte Dumas, Angus Fairhurst, Studio Ghibli, Tue Greenfort, Asta Gröting, Lucy Gunning, Henrik Håkansson, Anthea Hamilton & Nicholas Byrne, Joan Jonas, Markus Karstieß, Yayoi Kusama, Oliver Laric, Richard Long, Sarah Lucas, Ruth Maclennan, Chris Marker, Marlie Mul, Katja Novitskova, Anatoly Osmolovsky, Norbert Prangenberg, Ugo Rondinone, Peter Wächtler και Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα, Κώστα Σαχπάζη.
TERRAPOLIS
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Διδότου 6, Αθήνα
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη - Σάββατο: 10:00 – 21:00
Κυριακή: 12:00 – 18:00
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό, ενώ οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται µε αυτόματες ηχογραφημένες πληροφορίες.