Αντίστροφα μετρά ο χρόνος με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εταίρων να εισέρχονται - όπως όλα δείχνουν- στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας. Συγκρατημένη η αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά η οποία παρακολουθεί το ελληνικό ζήτημα να τίθεται επί τάπητος στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις καθώς στο δείπνο εργασίας προσήλθαν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Η πενταμερής σύσκεψη για την Ελλάδα άρχισε λίγο πριν τις 11 ώρα Βερολίνου και ολοκληρώθηκε λίγο μετα τη μία τα ξημερώματα, ώρα Αθήνας.
Τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα ευρωπαϊκές πηγές, κάνουν λόγο για κείμενο που θα διαμορφωθεί στην πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο το οποίο όταν συνταχθεί θα σταλεί στην Αθήνα και θα έχει την μορφή τελεσιγράφου καθώς θα προσφέρεται ως η μόνη λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας, αλλά και της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους, που δεν κατονομάζουν, αναφέρουν ότι εάν η πενταμερής καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό τότε το κείμενο που θα συνταχθεί δεν θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά θα πρόκειται για ένα προσχέδιο που θα καλεί τον κ. Τσίπρα να «ανεβάσει ρυθμούς».
Επίσης πηγές του Μαξίμου σημείωαν πως αναμένονται εξελίξεις από την πενταμερή συνάντηση, ενώ για το κείμενο αναφέρουν πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση εξαιτίας εμπλοκής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ αναφορικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το προσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσουν οι εταίροι θα συζητηθεί στο Brussels Group, τη Τρίτης.
Αποφάσεις ερήμην της ελληνικής πλευράς
Έντονα έχει σχολιαστεί πως από τη συνάντηση για την Ελλάδα απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτές σχολίαζαν πως ο κ. Τσίπρας ήλπιζε να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία. Σημειώνεται ότι από τη συνάντηση απουσιάζει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Ξάγρυπνοι στο Μαξίμου
Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας διεξήχθη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. Ωστόσο αν και η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ στο Μαξίμου παραμένουν ο Αλέξης Τσίπρας,ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αισιοδοξία για συμφωνία
Είχε προηγηθεί την Κυριακή η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και πως όλοι συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης επίτευξης μιας συμφωνίας.
«Κλείνουμε» δήλωσε ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν κλείνει η συμφωνία, κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.
Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία ανέφερε ότι «υπάρχει συμφωνία».
Επίσης και ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ, από τη Λευκάδα όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις για την προστάτιδα του νησιού Παναγία Φανερωμένη, απαντώντας σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ είπε: «Είναι θέμα ημερών η αναγγελία μιας συμφωνίας. Ενός έντιμου συμβιβασμού. Στο τέλος της τετραετίας θα αποδώσουμε λογαριασμό με το κεφάλι ψηλά. Θα έχουμε κάνει πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε».
Σημειώνεται ότι και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση των τριών στη Ρίγα».
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίσθηκε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την Δευτέρα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις.
«Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη, επίσης εκείνοι που έχουν την ευθύνη στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουν τον λίγο χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε αποφάσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Βερολίνο.
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις να αναφέρουν χθες Κυριακή ότι η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.
Οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα τόσο στο τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του «Brussels Group».
(και με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)