Στην παράταση φαίνεται πως θα κριθεί το Ελληνικό ζήτημα, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν αρκεί για να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαπραγμάτευση που γίνεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο συνεχίζεται, αλλά από τη στιγμή που ο χρόνος τελειώνει, δεν υπάρχουν τα τεχνικά περιθώρια ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια και το Eurogroup.
Τα στοιχεία συγκλίνουν στο σενάριο οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε μια ακόμα παράταση διάρκειας από δύο έως και τέσσερις μήνες ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Αν και οι συζητήσεις επί του θέματος δεν έχουν καταλήξει, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συγκλίνουν σε αυτή τη λύση αν και τα κίνητρα τους διαφέρουν. Η Αθήνα διεκδικεί μια οριστική λύση που θα περιλαμβάνει λύση του χρέους και πρόβλεψη δεν θα περιορίζεται στην κάλυψη μόνο των επόμενων δύο ή τριών μηνών.
Αντίθετα οι δανειστές επιμένουν ότι πρώτα θα πρέπει να κλείσει η 5η αξιολόγηση και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το επόμενο πακέτο με το οποίο θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 και το 2016, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη διευθέτηση του χρέους.
Ωστόσο, η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει μία συμφωνία με οριστική λύση για το χρέος και τη χρηματοδότηση οδηγεί αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πλέον δεν βάζει κανένα χρονικό ορόσημο, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δηλώνει στη Βουλή την Παρασκευή: «χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, όριο είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης».
Βασικός παράγοντας για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά σε μια ακόμα παράταση, είναι οι θεσμοί να διασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να αντεπεξέλθει στις ταμειακές της ανάγκες όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα χρειάζεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τουλάχιστον 10,2δισ ευρώ για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και τις λήξεις των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα στοχεύει στα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, στο 1,9 δισ. Ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και στο 1,8 δισ. που εκκρεμεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Παράλληλα, εφόσον αποφασιστεί και νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ώστε να καλύψει τις εσωτερικές τις ανάγκες.
Η διαπραγμάτευση
Οι σκέψεις που υπάρχουν για νέα παράταση του προγράμματος δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει τις επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του προγράμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα εξελίσσεται ακόμα ένας γύρος επαφών σε πολιτικό επίπεδο (όχι σε επίπεδο αρχηγών), με στόχο να προετοιμαστεί η συνάντηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα προετοιμάζει μια βελτιωμένη πρόταση στη βάση του ελληνικού σχεδίου, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, σε μια προσπάθεια να μην φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση .
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «για εμάς η πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει στο τραπέζι. Είναι πολύ μακριά από όσα έχουμε συζητήσει όλο αυτό το διάστημα και δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε πάνω σε αυτή».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάζει μια βελτιωμένη πρόταση με μικρές αλλαγές στον στόχο του πλεονάσματος, αλλά και στα έσοδα από το ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πλεόνασμα θα προταθεί για το 2015 ο στόχος να κυμανθεί στο 0,8% με 1%, ενώ για το ΦΠΑ εξετάζεται αύξηση των εσόδων από το 1δισ ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση στο 1,2 έως 1,3δισ ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι ο στόχος εσόδων από το ΦΠΑ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να αλλάξει η πρόταση για τρεις συντελεστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 6,5% και του μειωμένου από το 11% στο 12%.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι οι προσδοκίες από αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων είναι χαμηλές, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των δανειστών.
Όλα δείχνουν πάντως ότι το «παιχνίδι» κρίνεται πλέον στην πολιτική διαπραγμάτευση, με τις επαφές σε τεχνικό επίπεδο να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα εκτελώντας απλά τις εντολές που δέχονται από τους ηγέτες των κρατών.