Η κυβέρνηση περιμένει απάντηση στο πρώτο βήμα καλής θέλησης

Η κυβέρνηση περιμένει απάντηση στο πρώτο βήμα καλής θέλησης
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η ελληνική πλευρά συνεχίζει την προσπάθεια να βρει κοινό τόπο στις διαπραγματεύσεις χωρίς να υπαναχωρήσει πολύ περισσότερο από το αρχικό σχέδιο που παρέδωσε στους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «ως κίνηση καλής θέλησης και ένδειξη ότι η Ελλάδα δουλεύει για να υπάρξει συμφωνία» τις βελτιωτικές προτάσεις που παρέδωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα δύο κείμενα περιλαμβάνουν τις βελτιωμένες κυβερνητικές θέσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και την ελληνική πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς να υποχρεωθεί η Ελλάδα να λάβει νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό πεδίο με την αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12%, αλλά και τελικά την κατάργηση -όπως όλα δείχνουν-του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει τον στόχο εσόδων από το ΦΠΑ στο 1,3 δισ. ευρώ από το περίπου 1δισ ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, απέχοντας ωστόσο ακόμα 500 εκατ. ευρώ από το στόχο των 1,8 δισ. ευρώ που έχουν βάλει οι δανειστές. Για αυτό και διατηρεί ως έχουν τον μειωμένο συντελεστή στο 6% και τον υψηλό στο 23%, όπως και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στους συντελεστές που προβλέπει η αρχική πρόταση.

Αντίστοιχα, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος η ελληνική πλευρά βελτίωσε την αρχική της πρόταση από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% από 1% για το 2016, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους στόχους που βάζουν οι δανειστές για 1% το 2015 και 2% το 2016.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού η υποχώρηση της κυβέρνησης περιορίζεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση των συνταξιούχων από το 4% στο 6%. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η βελτιωμένη πρόταση που παρέδωσαν οι κ.κ Παππάς και Τσακαλώτος στους θεσμούς περιλαμβάνει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών που θα φέρει το «πάγωμα» της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (360 εκατ. ευρώ), αλλά και της διατήρησης του ΕΚΑΣ χωρίς περικοπές (700 εκατ. ευρώ)

Η χρηματοδότηση και το χρέος

Αναφορικά με την πρόταση χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου, η κυβέρνηση προτείνει εναλλακτικές πηγές, ώστε να αποφύγει τη λήψη ενός ακόμα δανείου, αλλά και νέων μέτρων. Ωστόσο, ένα τέτοιο πακέτο δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές αν δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα και νέα προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα η κυβέρηση σε ξεχωριστό τρισέλιδο έγγραφο ζητάει να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, την χρησιμοποίηση των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 14,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της διευθέτησης τους χρέους, αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι «η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί θα κρίνουν και τα περιθώρια υπαναχώρησης της κυβέρνησης στα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού».

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές «εάν η κυβέρνηση λάβει σαφή δέσμευση από τους εταίρους ότι θα υπάρξει σύντομα διευθέτηση του χρέους, τότε θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις ακόμα στους συντελεστές του ΦΠΑ και στους στόχους του πλεονάσματος».

Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τη δέσμευση των εταίρων θα μπορούσε να αυξήσει τον μικρό συντελεστή από το 6% στο 6,5% και το μεσαίο έως και το 13%.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι οποίοι μίλησαν στη HuffPost Greece, «σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους γίνεται συζήτηση σε επίπεδο συμβούλων και σε τεχνικό επίπεδο. Ακόμα όμως είναι δύσκολο αυτή η συζήτηση να γίνει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο», καθώς η Γερμανία παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει τώρα από τους θεσμούς μια σαφή δέσμευση, ότι όχι μόνο το ζήτημα του χρέους θα ανοίξει σύντομα αλλά να συμφωνηθεί από τώρα και ο τρόπος με τον οποίον θα διευθετηθεί το χρέος, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον ούτε κωλυσιεργίες ούτε παρερμηνείες.

Δημοφιλή