Παιχνίδια υπομονής: Σενάρια για παράταση προγράμματος έως και 9 μήνες

Παιχνίδια υπομονής: Σενάρια για παράταση προγράμματος έως και 9 μήνες
Eurokinissi

Με μια εντυπωσιακή μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί μέχρι χθες (Τετάρτη) το μεσημέρι, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται -για ακόμα μια φορά- να βρίσκονται ένα βήμα πριν από μια συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει σημαντική σύγκλιση στους στόχους για το πλεόνασμα της διετίας 2015-2016, ενώ στην επικαιρότητα επιστρέφουν σενάρια για ελληνικό αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος έως και το Μάρτιο 2016.

Μετά και τις διαβουλεύσεις της Τετάρτης, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, καθώς υπήρξε κοινή βούληση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παρέπεμψαν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ένα τελικό γύρο τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ώστε να κλείσουν οι διαφορές στους στόχους και τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν.

Σενάρια παράτασης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα έχει φέρει στο τραπέζι αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης από τέσσερις έως και εννιά μήνες, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς όμως να ζητήσει νέο δάνειο.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες το σενάριο της «μικρής» παράτασης θα οδηγούσε σε χρηματοδότηση ικανή να καλυφθούν οι ανάγκες του επόμενου διαστήματος, ενώ παράλληλα θα έδινε χρονικό περιθώριο να συζητηθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ έβαζε νέα εμπόδια στη συμφωνία.

Το δεύτερο σενάριο της «μεγάλης» συμφωνίας των εννέα μηνών συμπίπτει χρονικά με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ, γεγονός που θα περιόριζε τις απαιτήσεις του Ταμείου και θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μια συμφωνία χωρίς τις αγκυλώσεις που θέτει η Ουάσιγκτον.

Οι διαφορές

Νέο ορόσημο στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ώστε αυτή να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα 700 εκατ. ευρώ που χώριζαν την Ελλάδα με τους δανειστές αναφορικά με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 έχει πάψει να αποτελεί εμπόδιο, καθώς όπως έγραψε η HuffPost Greece κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάποιες ακόμα κινήσεις στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος και των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 από 0,6% ΑΕΠ που προέβλεπε η αρχική πρόταση που έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση στους δανειστές.

Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία με επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων να προχωρήσει στην τροποποίηση τόσο της αρχικής όσο και της βελτιωμένης πρότασης που έχει καταθέσει στους θεσμούς για τον ΦΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «τρέξει» σενάρια με τρεις συντελεστές, αυξημένους σε σχέση με το 6%,11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά. Οι νέες συντελεστές φαίνεται πως θα κλείσουν στο 6,5%-7% o χαμηλός συντελεστής, στο 13% ο μεσαίος με την μεταφορά σε αυτόν τον ξενοδοχείων και παραμονή του υψηλού συντελεστή στο

23%.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιμένουν ότι η Ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη μεταφορά των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στον υψηλό συντελεστή, ενώ αντίθετα φαίνεται όλο και πιο πιθανό να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι «στοιχίζουν» 350 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η διατήρηση του ΕΚΑΣ χωρίς καμία περικοπή, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών, δημιουργεί ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων 700 εκατ. ευρώ, ενώ για το «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές η κυβέρνηση θα χρειαστεί ισοδύναμα μέτρα 360 εκατ. ευρώ.

Ισοδύναμα μέτρα ζητούν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.

Δημοφιλή