Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και επεσήμανε την ανάγκη για επείγουσα ανάληψη δράσης σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επίτευξη συμφωνίας διευκρινίζοντας ωστόσο πως η απόφαση για την Ελλάδα είναι πολιτικής φύσεως και δεν εναπόκειται στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Οι ευρωβουλευτές, όπως μεταδίδει ο Guardian, ρώτησαν τον κ. Ντράγκι για το βαθμό της επιμόλυνσης που θα προκύψει στην Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα και ακολουθήσει χρεοκοπία για να λάβουν την απάντηση:«Δεν νομίζω ότι είναι εποικοδομητικό να προβαίνουμε σε εικασίες. Θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά».
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλα τα εργαλεία για να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης.
Αναφερόμενος στη ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι αυτή ανέρχεται στα 118 δισ. ευρώ, «δηλαδή στο 66% του ελληνικού ΑΕΠ. Το υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρωζώνη».
Επιπλέον τόνισε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια ρευστότητας όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκεί εχέγγυα.
Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.
Επανέλαβε δε ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το πλαφόν αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.
Εν τω μεταξύ ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στον κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η Ελλάδα και στην εν εξελίξει, όπως είπε, ανθρωπιστική κρίση και κάλεσε την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για τη χώρα μας όπως να συμβάλλει στην εξόφληση των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι δραματική, αλλά όπως τόνισε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εξόφληση δανειακής σύμβασης.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει λάβει 223 δισ ευρώ σε διμερή δάνεια από την Ευρώπη όπως τη στήριξη ρευστότητας ύψους 118 δισ ευρώ έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των δανείων από το ΔΝΤ, ενώ έκανε αναφορά στο κούρεμα των χρεών το 2012.
«Για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα δεν σημαίνει ότι υπεύθυνοι είναι μόνο οι θεσμοί που έχουν προσφέρει βοήθεια στη χώρα» είπε ο Μάριο Ντράγκι.