Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, με τα κρίσιμα ορόσημα να εναλλάσσονται και τις δύο πλευρές να μοιάζουν αμετακίνητες μέχρι την τελική λύση.
Αθήνα και δανειστές μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στο προσκήνιο εξαιτίας της αποτυχημένης συνάντησης την Κυριακή στις Βρυξέλλες, διάρκειας μόλις 45 λεπτών, στο παρασκήνιο επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεννόηση τις επόμενες ημέρες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν στην HuffPost Greece, ότι οι εξελίξεις της Κυριακής δεν σημαίνουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί κοινή συνισταμένη, πάντα όμως στο πλαίσιο των ορίων που έχει θέσει η κυβέρνηση».
Όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, ο χρόνος τελειώνει στις 30 Ιουνίου και έως τότε κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία «επωφελή και για τις δύο πλευρές». Σε αυτό το κλίμα πρόσθεταν ότι για την Αθήνα η 18η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup, δεν υπήρξε ποτέ καταληκτική ημερομηνία, αλλά ακόμα μια ημερομηνία ορόσημο μέσα στις πολλές που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.
Από την πλευρά των δανειστών αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι «θα επιχειρηθεί άμεσα να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν την 30η Ιουνίου». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι “στόχος είναι πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούρκερ δήλωνε «πεπεισμένος» ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα, προσθέτοντας βέβαια «εφόσον υπάρξουν ενισχυμένες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές».
Οι διαφορές που είναι στο τραπέζι
Αξιωματούχοι που μετέχουν στη διαπραγμάτευση σημείωναν ότι στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων υπάρχουν ακόμα πολλά που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατέθεσε μέτρα 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η πλευρά των δανειστών επιμένει σε μέτρα 2,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αιτία της νέας εμπλοκής, είναι ότι οι δανειστές θέλουν η κάλυψη του κενού να γίνει από τις περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ ενώ αντίθετα η Αθήνα πρότεινε από το 2.5%, να καλυφθεί από φόρους το 1.9% και το 0.6% από διαρθρωτικές αλλαγές.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης αμέσως μετά τη αποτυχημένη συνάντηση με τους δανειστές δήλωσε ότι «παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται αρχικά στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου αναμένεται για ακόμα μια εβδομάδα να εξεταστεί η παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αλλά και το θέμα του «κουρέματος» στα Ελληνικά ενέχυρα που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες.
Δεύτερο κρίσιμο ραντεβού είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, στο οποίο εάν δεν υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις (είτε θετικές, είτε αρνητικές) δεν πρόκειται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, με το κλίμα όμως να θεωρείται ήδη ότι θα είναι πολύ βαρύ σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα.