Έντονο παρασκήνιο επικρατεί τις τελευταίες ώρες προκειμένου βρεθεί μια λύση για το ελληνικό ζήτημα και να αποτραπεί ένα τελεσίγραφο εις βάρος της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, ή ένα μεγάλο «όχι» από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Και ενώ όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Βρυξελλών φαίνονταν να έχουν διακοπεί και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν μπροστά στο Κοινοβούλιο, το βράδυ της Τετάρτης, με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα», ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα ήταν η δήλωση, νωρίτερα του κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν.
Σε αυτή ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού και θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας. Ωστόσο έσπευσε να δηλώσει πως εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα αναλάβει την ευθύνη να πει το «μεγάλο όχι».
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή (στις 16:15 σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ νωρίτερα, θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.
Ο αμερικανικός παράγοντας
Αυτό το «μεγάλο όχι» προβληματίζει τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ που φοβούνται για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις μιας κατάρρευσης της Ελλάδας γεγονός που ώθησε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού να δηλώσει ότι συνεχίζονται οι πιέσεις για την επίτευξη μια γρήγορης συμφωνίας επισημαίνοντας ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.
Λίγο αργότερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Λιού, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει ουσιαστικές κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους δανειστές της χώρας.
Τόνισε, δε πως πιθανή αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα προκαλέσει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και δυσκολίες για την Ελλάδα, όπως και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο κ. Τσακαλώτος με δηλώσεις του στο Reuters, δήλωσε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
«Η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει αναταραχή εάν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία», προειδοποίησε την Τετάρτη και η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
«Εάν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, προβλέπω μια ενδεχόμενη αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η στάση της ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβουλίου της ΕΚΤ αύξησε κατά 1,1 δισ. τον ELA , την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, διαμορφώνοντας το νέο όριό του στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Με αυτή την αύξηση οι ανάγκες των τραπεζών καλύπτονται οριακά και επιβεβαιώνεται η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισιόν Μάριο Ντράγκι, τη Δευτέρα, πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και πως ΕΚΤ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επίτευξη συμφωνίας διευκρινίζοντας ωστόσο πως η απόφαση για την Ελλάδα είναι πολιτικής φύσεως και δεν εναπόκειται στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Μπρα ντε Φερ Τσίπρα – Γιούνκερ
Όμως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αμετακίνητη με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να δηλώνει εκ νέου την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μείωση μισθών και συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρόκειται για δηλώσεις που ως γνωστόν έχουν ξαναγίνει και προκάλεσαν την οργή του κ. Γιούνκερ ο οποίος την Τρίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «είπε στους Έλληνες πράγματα που ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ στην κυβέρνηση».
«Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, διότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούσαν πουθενά» είπε και πρόσθεσε πως και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Όμως σήμερα Τετάρτη, από νωρίς το απόγευμα, πηγές από τις Βρυξέλλες προϊδέαζαν για νέα συμβιβαστική πρόταση από τον κ. Γιούνκερ.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η πρόταση θα είναι ελαφρώς βελτιωμένη και οι ελπίδες ήταν πως εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει τότε ο Γιούνκερ όχι μόνο θα μπορέσει να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης φέρνοντας το ΔΝΤ σε δύσκολη θέση αναγκάζοντάς το να συμφωνήσει.
Οι φήμες εν μέρει επιβεβαιώθηκαν, όταν ο κ. Γιούνκερ τηλεφώνησε στον κ.Τσίπρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η δεκάλεπτη συνομιλία των δύο ανδρών διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε κάποια αντιπρόταση.
Ωστόσο σίγουρα εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Όσον αφορά στη λέξη συμβιβασμό, αυτή χρησιμοποιείται εκατέρωθεν, όπως συμφέρει τον καθένα, με τελευταίο τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει στο Skai news, από το Λουξεμβούργο όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup της Πέμπτης πως εάν κάποιος πρέπει να συναινέσει σε κάποιον συμβιβασμό είναι η Ελλάδα.
Παραδόξως πιο ήπια εμφανίσθηκε η γερμανική κυβέρνηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση», δήλωσε ο Διευθυντής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, μετά την ενημέρωση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των τριών Θεσμών.
Πρόσθεσε δε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
«Καύσωνας» το Σαββατοκύριακο
Τώρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της Πέμπτης με τον Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει πως δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.
«Αύριο θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ γρήγορα» υπογράμμισε ο κ.Βαρουφάκης κατά την συνάντηση του στον ΟΟΣΑ με τον Γενικό Γραμματέα Άνχελ Γκουρία καθώς και με τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων.
Εξήγησε συγχρόνως ότι δεν περιμένει συμφωνία αύριο διότι οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είναι σχεδιασμένες για την παρουσίαση νέων προτάσεων χωρίς να έχουν προηγουμένως προετοιμασθεί.
«Και είμαι της γνώμης» πρόσθεσε, «ότι η συμφωνία πρέπει να φθάσει σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, αρχηγών κρατών».
Σε ερώτημα εάν σκοπεύει να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ στην περίπτωση που θα προτείνει νέες προτάσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο, υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, πρωθυπουργό που έχει να προτείνει λύσεις. Όχι απλά συμφωνίες αλλά συμφωνία-λύση αυτής της πεντάχρονης ...της κρίσης χρέους, ύφεσης της ελληνικής και κοινωνικής οικονομίας» κατέληξε.
Θεωρείται αδιανόητο να μην συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο αυριανό (Πέμπτη) Eurogroup, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για έκτακτη σύνοδο κορυφής μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών μελών.
Πυρά κατά του κεντρικού τραπεζίτη
Και ενώ η πολιτική ένταση βρίσκεται στα ύψη, η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 που έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προκάλεσε την οργή της Προέδρου του Κοινοβουλίου Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ειδικότερα στην έκθεση που υποβλήθηκε στην πρόεδρο της Βουλής της Ελλήνων και το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν για την οικονομία.
Σε αυτή μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή «μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θέλω ως Πρόεδρος της Βουλής και συστήσασα την Επιτροπή να πω στον κ. Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτη παρέμβαση και στην λαϊκή εντολή και την λειτουργία του Κοινοβουλίου» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολούθησε ο Γ. Στουρνάρας «εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Διοικητή της ΤτΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Πιο ήπιος ο υπουργός Οικονομικών.
«Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών» είπε ο κ. Βαρουφάκης από το Παρίσι απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων πως σχολιάζει την επσχολιάζει την επιστολή του κ. Στουρνάρα προς την πρόεδρο της Βουλής και πρόσθεσε: «Εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές : οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν την απλή αυτή αρχή».