Ένα από τα πιο διάσημα «κεφάλαια» των θεωριών περί αρχαίων αστροναυτών και εξωγήινων επισκεπτών από τα άστρα ήταν το «Πρόσωπο στον Άρη» και οι «Πυραμίδες» που φαίνονταν να απεικονίζονται σε περιοχή που είχε κατονομαστεί «Κυδωνία». Οι εικόνες που τραβήχτηκαν τα διαστημόπλοια «Viking» τη δεκαετία του 1970, έδειχναν σχηματισμούς οι οποίοι παρέπεμπαν σε πυραμίδες και ένα «πρόσωπο», πυροδοτώντας θεωρίες περί ερειπίων από εξωγήινους πολιτισμούς. Ωστόσο, μεταγενέστερες αποστολές, από τη δεκαετία του 1990 και μετά (Mars Global Surveyor, Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express) μάλλον «διέλυσαν» τις θεωρίες, καθώς έδειξαν ότι επρόκειτο μάλλον για «παιχνίδια» του φωτός που είχαν δημιουργήσει αυτές τις εντυπώσεις.
Ωστόσο, οι θεωρίες αυτού του είδους φαίνεται πως ίσως να αναβιώσουν, με αφορμή την άφιξη του διαστημοπλοίου «Dawn» στον πλανήτη- νάνο Δήμητρα, και τη λήψη εικόνων από την επιφάνειά του.
Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την προσέγγιση του σκάφους δημιουργούν κάποια ερωτηματικά, καθώς έδειξαν μυστηριώδεις λάμψεις/ αντανακλάσεις φωτός από την επιφάνεια του πλανήτη- νάνου (ο οποίος, σημειωτέον, θεωρείται πως ενδεχομένως να περιέχει και νερό/ πάγο ή και λάσπη). Επίσης, κατά τη διάρκεια της κίνησής του σε τροχιά, το Dawn εντόπισε και άλλα φωτεινά σημεία, καθώς και μια περίεργη «πυραμιδοειδή» κορυφή, ύψους που υπολογίζεται από τη NASA γύρω στα 4,8 χιλιόμετρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες προκάλεσαν πολλά σχόλια- σε διάφορα επίπεδα...σοβαρότητας- σχετικά με την προέλευση των φώτων και του πυραμιδοειδούς σχηματισμού.
Φυσικά, πέρα από τις θεωρίες περί εξωγήινων ερειπίων ή εγκαταστάσεων, πολύ πιο πιθανή θεωρείται προφανώς η παρουσία υλικού με υψηλές επιδόσεις όσον αφορά στην αντανάκλαση φωτός (όπως ο πάγος ή το αλάτι), και η γεωλογική δραστηριότητα στον πλανήτη (σημειώνεται πως η Δήμητρα παρουσιάζει ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας, κατολισθήσεων κλπ). Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες του Dawn συνεχίζονται, σε μια πρωτοποριακή επιστημονική αποστολή που παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.