«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, απαιτείται πολιτική βούληση» δήλωσε το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο ίδιος τόνισε πως η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα πάρει επιπλέον μέτρα.
Ακόμη είπε πως εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις για να αυξηθεί ο ΦΠΑ προκειμένου να φέρει έσοδα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ. «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα μέτρο που έχει οριζόντια λογική» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.
Όσον αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της νησιωτικότητας και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον είπε ότι στη σύνοδο κορυφής τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης του χρέους.
Η επίλυση της χρηματοδότησης, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπήκε εμφατικά στη συζήτηση και τέθηκε η πρόταση της Ελλάδας για τη διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει κατατεθεί μια πρόταση και η ελληνική πλευρά αναμένει το συντομότερο δυνατόν επίλυση του ζητήματος, που θα θέσει τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα.
Μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη της ελληνικής κυβέρνησης», έτσι ώστε τα μέτρα που προτείνει στη νέα συμφωνία να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ σκληρή έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε να διασωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος.
Παραδέχθηκε ότι υπό άλλες συνθήκες οι μεταρρυθμίσεις που θα έκανε η κυβέρνηση θα ήταν άλλου χαρακτήρα, αλλά τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο προσανατολισμός των μέτρων έγκειται στην αναδιανομή των βαρών και ανέφερε με έμφαση ότι είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αυτά που κατάφερε να γλιτώσει ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για να μην ικανοποιηθούν και άλλες παράλογες απαιτήσεις. Τόνισε ακόμη πως είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας και όπως είπε εκτιμάει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί στις Βρυξέλλες και ανέφερε ότι για την επίτευξη συμφωνίας προϋποτίθεται «ότι από την πλευρά των εταίρων και των θεσμών θα υπάρξει αποδοχή της ελληνικής πρότασης, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».
Σχετικά με το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα. «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα. Ακόμα και στα φορολογικά έχουμε δώσει μάχη για τα φάρμακα και τις ΔΕΚΟ, η εστίαση να παραμείνει στο 13%, τα ξενοδοχεία να μείνουν κι αυτά στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές» είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «είναι μία μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζω ότι οι δανειστές θα το αποδεχτούν, όπως φαίνεται».
Στο θέμα που προκύπτει από το αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και κυρίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:«Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».