Κυνηγούν λύση το Σάββατο για να ξεπεραστεί το χάσμα Αθήνας και εταίρων

Κυνηγούν λύση το Σάββατο για να ξεπεραστεί το χάσμα Αθήνας και εταίρων
Irish Prime minister Enda Kenny (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras look on following a family photo during a European Union summit at the EU headquarters in Brussels on April 23, 2015. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Irish Prime minister Enda Kenny (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras look on following a family photo during a European Union summit at the EU headquarters in Brussels on April 23, 2015. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Συνεχίζεται το... θρίλερ των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Η Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα εργασιών (03:40 πμ) έπειτα από περίπου 10 ώρες συνεδρίασης χωρίς ωστόσο να υπάρξει «λευκός καπνός» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, καθώς στη Σύνοδο κυριάρχησε το μεταναστευτικό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαφωνεί επί ώρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν το Σάββατο στις 18.00 όταν και θα συνεδριάσει για τρίτη φορά σε μόλις 6 ημέρες το Eurogroup. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, όλες οι πλευρές δείχνουν την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των διαβουλεύσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για το μείγμα όσο και την εφαρμογή των μέτρων. Παρ' όλα αυτα, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προέβλεψε αίσιο τέλος για την Ελλάδα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να περιορίζεται στο να απολογηθεί για τις συνθήκες και τα ωράρια των συνομιλιών καθώς όπως τόνισε «Όταν είναι κουρασμένος κανείς δεν παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι το νέο Eurogroup το Σάββατο πρέπει να φτάσει σε τελικό συμπέρασμα υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να βρεθεί η τελική λύση». «Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος παραπονέθηκε ότι η ελληνική πλευρά φέρνει νέα θέματα στο τραπέζι ενώ όπως είπε η ίδια ο κ. Σοίμπλε τόνισε ότι «Οι θέσεις των θεσμών είναι σαφείς» με την ίδια να συμπληρώνει ότι «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» αφού «Πρέπει να εμπλέκονται οι εμπειρογνώμονες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποχώρησε χωρίς δηλώσεις από τη Σύνοδο με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν νέες συναντήσεις με Ευρωπαίους το πρωί.

Το ζητούμενο και για τις δύο πλευρές είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο κειμένων. Αυτό δηλαδή που παρουσίασαν οι δανειστές και αυτό της ελληνικής κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι είναι σαν να μη θέλουν κάποιοι να προχωρήσει η συμφωνία. Σήμερα, Παρασκευή πληροφορίες θέλουν να διεξάγεται εκ νέου Euro Working Group.

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση που έκανε στη Σύνοδο αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «Στις προτάσεις αυτές υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα».

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα.

Κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή».

«Η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό».

Το παιχνίδι τελείωσε (game over) φέρεται να είπε ο Τουσκ στον Τσίπρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για να πάρει την απάντηση: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι». Επίσης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν πρέπει «να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «έχει καταθέσει προτάσεις και ότι οι προτάσεις των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ».

Επιπλέον σχολίασε ότι «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Η στάση των εταίρων

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός έναντι της Ελλάδας. Όπως ανέφερε «από το 2009 είναι η 20η φορά που κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Η σύνταξη σε εμάς είναι 170 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε είπε ότι «την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε δεν θα είναι για την διαπραγμάτευση αλλά για τα επόμενα βήματα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν και αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών για τον ελληνικό λαό».

Οι αρχηγοί των δύο πρώην μνημονιακών χωρών Ιρλανδία και Πορτογαλία έδειξαν την δυσαρέσκεια τους για την επιμονή του κ. Τσίπρα να φέρει το θέμα της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους.

Το plan b σε περίπτωση συμφωνίας

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής διεξήχθη η συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο κυριάρχησε η κριτική στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως μετέδωσε το Mega, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεώρησε ότι το κείμενο των προτάσεων ήταν χαλαρό και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα μπορέσει να περάσει από τα ξένα κοινοβούλια, διότι επιθυμούν πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Λίγο μετά μάλιστα ο κ. Σόιμπλε διέκοψε μαζί με άλλους επτά υπουργούς τη συνεδρίαση του Eurogroup, διότι όπως είπε δεν είναι δυνατόν να συζητάμε με δύο προτάσεις. Εντύπωση προκαλούν τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου. Όπως ανέφερε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί ένα plan b.

Δημοφιλή