Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στο διαδίκτυο η συνήθεια πολλών εύπορων Βρετανών να τοποθετούν καρφιά έξω από τις κατοικίες τους προκειμένου να αποτρέψουν τους άστεγους από το να κοιμηθούν εκεί.
Σύμφωνα με βρετανικές ενώσεις για την προστασία των αστέγων, η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη και τα καρφιά ενάντια στους αστέγους σε πεζούλια και εισόδους κατοικιών διαδίδονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τι έχει αλλάξει όμως το τελευταίο διάστημα;
Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, οι πόλεις στην Βρετανία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία που θυμίζουν κάτι από τη λεγόμενη «αμυντική αρχιτεκτονική», η οποία συναναντάται σε κτίρια που θυμίζουν περισσότερο οχυρά ή φρούρια.
Ακόμα και η κλίση που έχουν οι θέσεις σε πολλές στάσεις λεωφορείων ή σιδηροδρφωνάζουν «μην κάθεσαι», «μην στέκεσαι», «φύγε». Βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα το αμυντικό σε αυτή την αρχιτεκτονική, παρά μόνο επιθετικότητα. Όπως τονίζει ο αρθρογράφος της Guardian, εγχειρήματα αυτού του είδους δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, παρά μόνο τα κρύβουν από την κοινή θέα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει κατά καιρούς μέτρα «αντιμετώπισης» του προβλήματος με τους πρόσφυγες. Ας μην ξεχάσουμε τα παγκάκια με χερούλια στην Αθήνα που είχαν σχεδιαστεί με τρόπο που να μην επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτά.