Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια να «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και την κατάσταση των τραπεζών μετά τα capital control, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας.
Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ράσμους Ρούφερ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι αναμένεται να εγκατασταθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο κοντά στο υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των δανειστών, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι οι συναντήσεις με τους τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς θα γίνονται στο ξενοδοχείο που θα καταλύσουν οι αποστολές των δανειστών και «αργότερα, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθούν και συναντήσεις με υπουργούς».
Οι πρώτες επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια έγιναν ήδη από χθες και θα συνεχιστούν από σήμερα με μεγαλύτερη ένταση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Η ατζέντα των συνομιλιών είναι μεγάλη και γεμάτη «αγκάθια», αλλά παρόλα αυτά όλα τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν πριν το Δεκαπενταύγουστο αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ακόμα ένα δάνειο γέφυρα, το οποίο θα συνοδεύεται με την προϋπόθεση να ψηφιστεί ακόμα ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.
Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν με νόημα ότι «ίσως οι εκπρόσωποι των θεσμών να πρέπει να θυσιάσουν τις διακοπές τους, προκειμένου να πετύχουμε μια συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος». Αυτό σημαίνει ότι οι επαφές θα πρέπει να είναι εντατικές ώστε να ολοκληρωθούν έως τις 11-12 Αυγούστου και στη συνέχεια οι δανειστές να ξεκινήσουν τη σύνταξη της έκθεσης τους, πριν το νέο πακέτο πάει προς ψήφιση στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την Ελληνική Βουλή.
«Καυτή» ατζέντα
Ο κατάλογος με τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες 15 με 20 ημέρες είναι μακρύς και γεμάτος με θέματα που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκές και καθυστερήσεις.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με τα στοιχεία να δείχνουν εκτροχιασμό, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Ήδη παράγοντες και από τις δύο πλευρές παραδέχονται ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 είναι ανέφικτοι και ως εκ τούτου θα πρέπει οι συζητήσεις να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή.
Η προεργασία που έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό ο προϋπολογισμός να κλείσει για φέτος με πρωτογενές έλλειμμα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν επιπλέον μέτρα και για το 2015.
Οι στόχοι που θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Αγκάθι» αναμένεται να αποδειχθεί και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων που θα μειώσει άμεσα την Ασφαλιστική δαπάνη στο Δημόσιο.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των αλλαγών ή ακόμα και της ανάκλησης για τα νομοσχέδια που πέρασε μονομερώς η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Στη λίστα βρίσκονται η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ταμεία και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται οι μειώσεις του 2012 στις συντάξεις.
Ξεχωριστό και κρίσιμο κεφάλαιο στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης έχει η κατάσταση στις τράπεζες μετά την επιβολή των capital controls, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΓΛΚ, της ΤτΕ και του ΤΧΣ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να υποδεχθούν τα τεχνικά κλιμάκια από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM.
Δεδομένο θεωρείται ότι θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές διαφορετικές ομάδες εργασίας για δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, εργασιακά, αγορές προϊόντων, τράπεζες, ενώ τουλάχιστον οι δύο από αυτές θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να δίνουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στους επικεφαλής των κλιμακίων.
Προαπαιτούμενα και δάνειο «δάνειο γέφυρα»
«Ούτε στη συμφωνία της Συνόδου ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους γνωστούς σκληροπυρηνικούς κύκλους της Ευρωζώνης.
Υπό αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος τη διαπραγμάτευση ώστε να αποφύγει τον σκόπελο ενός ακόμα δανείου «γέφυρα», καθώς γνωρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση οι «σκληροί» της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν να ενταχθούν στο νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, μέτρα όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, καθώς και ριζικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους.