Η 6η Αυγούστου 1945, στις 8:15 π.μ., ήταν μια μέρα που συγκλόνισε τον κόσμο. Η Χιροσίμα έγινε η πρώτη πόλη που χτυπήθηκε από μια πυρηνική βόμβα ενώ τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε το Ναγκασάκι. Εκτίμηση: Υπολογίζονται σε 140.000 νεκρούς στην Χιροσίμα και 74.000 νεκρούς στο Ναγκασάκι. Δυο βόμβες που σκότωσαν τόσο πολλούς πολίτες. Ο κόσμος μετά από αυτές τις δυο επιθέσεις ανακάλυψε τη φρίκη και τη δύναμη των πυρηνικών όπλων.
Σήμερα, 70 χρόνια αργότερα, υπάρχουν πάνω από 15.000 πυρηνικά όπλα στον κόσμο, σύμφωνα με το SIPRI ( Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης). Είναι περιττό βεβαίως να πούμε ότι η καταστροφική δύναμη των πυρηνικών είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε από τις Η.Π.Α το 1945.
Παρά τη διεθνή νομοθεσία για τη ρύθμιση της παραγωγής πυρηνικών όπλων, ο αφοπλισμός παραμένει κεντρικό μέλημα ακόμα και σήμερα. Όπως και οι απειλ, ές από τη Βόρεια Κορέα ή το φόβο των δυτικών χωρών για να δουν μια μέρα το Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η πρόσφατη ιστορική συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μας υπενθυμίζει ότι αυτή η απειλή εξακολουθεί να ισχύει.
Ποιος έχει πυρηνικά όπλα;
Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, υπάρχουν επίσημες και ανεπίσημες καταμετρήσεις. Κάτοχοι των πυρηνικών κεφαλών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα. Δηλαδή οι πέντε χώρες που έχουν μόνιμη εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μεταξύ των χωρών που είναι γνωστό ότι έχουν τη βόμβα, χωρίς να το παραδέχονται επισήμως είναι το Ισραήλ (των οποίων το οπλοστάσιο εκτιμάται από την SIPRI το 2015 σε 80 κεφαλές), η Ινδία (μεταξύ 90 και 110 κεφαλές), το Πακιστάν (από 100 έως 120 κεφαλές) και η Βόρεια Κορέα η οποία έχει κατ΄ εκτίμηση 8 κεφαλές.
Όλα αυτά οδηγούν στον αριθμό των 4300 πυρηνικών βομβών γνωρίζοντας ότι πρόκειται για εκτιμήσεις καθώς τα κράτη δεν δίνουν ακριβές νούμερα για τα οπλοστάσιά τους.
Πόσο μεγάλη δύναμη;
Αν οι βόμβες στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι προκάλεσαν τεράστιες ζημιές, οι ατομικές βόμβες που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι πυρηνικές δυνάμεις είναι πάρα πολύ ισχυρές. Για παράδειγμα, η εκτιμώμενη δύναμη του Little Boy που έπεσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1945, ήταν μεταξύ 0 και 63 terajoules. Η μεγαλύτερη βόμβα που δοκιμάστηκε ποτέ (η Tsar από την ΕΣΣΔ το 1961) έχει δύναμη 210.000 terajoules. Σας φοβίζει; Δείτε τι θα προκαλούσε σε μια πόλη όπως το Παρίσι. Ο δικτυακός τόπος Nukemap συγκρίνει τις επιπτώσεις που θα είχε μια βόμβα σε περίπτωση που έπεφτε πάνω από μια μεγαλούπολη. Είναι τρομακτικό.
Μια πραγματική απειλή σήμερα;
Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μιλούν για την απειλή που υπάρχει από τη Βόρεια Κορέα η οποία επανειλημμένα προσπαθεί να ταρακουνήσει την εύθραυστη ισορροπία στην οποία στηρίζεται η αρχή της "πυρηνικής αποτροπής".
Ένα άλλο ιδιαίτερα καυτό θέμα, είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τέλος, το σενάριο της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος μέσω του Πακιστάν.
Επίσης, από μια καθαρά ρεαλιστική άποψη, αυτός που θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον μια δυτική χώρας ντε φάκτο υπογράφει το ένταλμα θανάτου του. Σύμφωνα με το άρθρο V του Χάρτη του ΝΑΤΟ, η επίθεση σε ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τον άλλων χωρών που θα οδηγούσε, όπως ένα ντόμινο, σε γενικευμένη πυρηνική κρίση.
Lire aussi :