Εκλογές 2015 Vol. 2. Στις κάλπες οδεύει ξανά η χώρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί ο ίδιος και η 7 μηνών κυβέρνησή του.
Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα όρια της», όπως είπε.
«Αισθάνομαι τη υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Και τα σωστά και τα λάθη» είπε. «Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της, και σεις με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή απ' τα Μνημόνια». Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν εκπροσωπήσαμε τη χώρα σωστά. Με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται. Εάν η συμφωνία παρέχει τις προϋποθέσεις να ανακάμψει η οικονομία και η χώρα. Ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους» τόνισε.
Καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση
«Θέλουμε ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία, που θέλει μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο», εξήγησε.
«Μπροστά μας έχουμε πολλές δύσκολες μάχες, αλλά αυτή τη φορά εντός της χώρας», όπως είπε.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν πέτυχε τους στόχους πουν είχαν θέσει ή την συμφωνία που επεδίωκαν. «Αυτή την συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε. Φέραμε μια συμφωνία, που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την ανεξαρτησίας μας έναντι των δανειστών» επεσήμανε.
Αιχμές για Αριστερή Πλατφόρμα
Η Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, λέγοντας ότι με την θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή, επιρρίπτονται ευθύνες ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ζήτησε επίσης από τον ελληνικό λαό να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία.
Παραίτηση
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Διαδικαστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στα τρία πρώτα κόμματα. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής (θα επικοινωνήσει όπως είπε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά).
Αν ωστόσο δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασία μέσω των διερευνητικών εντολών, ο κ. Παυλόπουλος καλεί για τελευταία φορά τους πολιτικούς αρχηγούς εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση. Αν αποτύχει και αυτή η πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και προκηρύσσονται εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων μπορεί να γίνει μετά το πέρας 21 ημερών.
Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες πάντως δεν αιφνιδιάστηκαν. Η πρώτη αντίδραση για τις πρόωρες ήρθε πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η προσφυγή στις κάλπες. Μέσω twitter ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Martin Selmayr έγραψε: «Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας». Μήνυμα που δείχνει ότι η Βρυξέλλες στηρίζουν την απόφαση αυτή.