Προκειμένου να γιορτάσουν την 125η επέτειο από την γέννηση της Αγκάθα Κρίστι, ακαδημαϊκοί δημιούργησαν την μέθοδο με την οποία μπορεί κανείς να μαντέψει επιτυχώς τον δολοφόνο πριν βγάλει κάποιο συμπέρασμα ο Ηρακλής Πουαρό ή η Μις Μαρπλ.
Η έρευνα που οδήγησε στην συγκεκριμένη μέθοδο οργανώθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Drama και ανέλυσε 27 βιβλία της συγγραφέως, μεταξύ των οποίων το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» και το «Έγκλημα στον Νείλο». Οι αναλυτές κατέληξαν ότι η τοποθεσία, το κύριο μέσο μεταφοράς και ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνει το θύμα αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που οδηγούν στον ένοχο.
Η «συνταγή της επιτυχίας»:
Πολλά από τα αποτελέσματα αφορούσαν στο φύλο του δολοφόνου. Για παράδειγμα, βρήκαν ότι εάν το θύμα στραγγαλίστηκε, ο ένοχος ήταν κατά πάσα πιθανότητα άνδρας, ενώ εάν το έγκλημα έγινε στην εξοχή, ο δολοφόνος ήταν μάλλον γυναίκα. Επίσης, τα εγκλήματα που γίνονται στην στεριά, σε αυτοκίνητο ή τρένο έχουν συνήθως υπαίτιο μια γυναίκα, ενώ σε αυτά που γίνονται στον αέρα ή στην θάλασσα δολοφόνος είναι μάλλον ένας άνδρας. Τέλος, το θύμα συνδέεται συνήθως με συγγενικούς ή ερωτικούς δεσμούς με τον δολοφόνο του. Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα υπόψιν, είναι πιθανό να εντοπίσετε τον δολοφόνο πριν φτάσετε στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.
Πηγή φόρμουλας: Taylor Herring