Καθώς είναι σε εξέλιξη η μεταναστευτική κρίση με τις μαζικές ροές από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, δύο ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο κατασκευής ατσάλινων φραχτών ασφαλείας σε τμήματα των συνόρων τους, παρόμοιων με αυτούς που βρίσκονται στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά των ισραηλινών φραχτών, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και οι δύο χώρες ενισχύουν τα σύνορά τους για να σταματήσουν την προσέλευση μεγάλων αριθμών μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων είναι πρόσφυγες από πολέμους, οι οποίοι επιδιώκουν να περάσουν από αυτές καθ'οδόν προς πλουσιότερες χώρες βορειότερα και δυτικότερα στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία.
Οι φράχτες
Οι συγκεκριμένοι φράχτες είναι ύψους 5-6 μέτρων, διαθέτουν συρματόπλεγμα στην κορυφή και φέρουν κάμερες και αισθητήρες κίνησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία διαχωριστικών γραμμών ψυχροπολεμικού τύπου στην Ευρώπη, ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης.
Βούλγαροι και Ούγγροι αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις για φράχτες ασφαλείας λαμβάνουν χώρα. «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο ισχύει επειδή η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας (του Ισραήλ και της Βουλγαρίας) έχει ενταθεί πολύ» είπε ο Ράικο Πεπελάνοφ, αναπληρωτής πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, υπάρχει ακόμα δρόμος για την επίτευξη συμφωνιών, λόγω περιορισμών στην χρηματοδότηση και πολιτικών ευαισθησιών στην Ε.Ε. για το ζήτημα της ανέγερσης φραχτών. «Οι ευρωπαϊκές χώρες όλες θέλουν λύσεις και βλέπουν τα οφέλη της τεχνολογίας μας...αλλά επίσης χρειάζονται τη στήριξη της Ε.Ε., και αυτή δεν υπάρχει». Σημειώνεται ότι η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται κατά της ανέγερσης φραχτών, αλλά αποδέχεται ότι εξαρτάται από το κάθε έθνος να αποφασίσει πώς θα προστατέψει τα σύνορά του.
Ο φράχτης για τον οποίο έχει εκφραστεί ενδιαφέρον είναι αυτός που το Ισραήλ έχει κατασκευάσει στα σύνορά του (230 χλμ) με την Αίγυπτο και όχι αυτός από ατσάλι και τσιμέντο που διαχωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο εν λόγω φράχτης (με την Αίγυπτο) κατασκευάστηκε μέσα σε διάστημα τριών ετών και ολοκληρώθηκε το 2013, με σκοπό το σταμάτημα ενός κύματος εισροής μεταναστών από την Αφρική και την προστασία από επιδρομές ισλαμιστών μαχητών. Το κόστος του για το Ισραήλ ανήλθε στα 380 εκατ. δολάρια. Ένας παρεμφερής φράχτης αναμένεται να κοστίσει στις άλλες χώρες περίπου 15% παραπάνω, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας (μέχρι 1,9 εκατ. δολάρια ανά χιλιόμετρο), λόγω της «δύσκολης» ευρωπαϊκής τοπογραφίας, με λόφους, δάση κ.α.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία ολοκληρώνει ήδη έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ η Βουλγαρία έχει φτιάξει ήδη έναν ύψους 3 μέτρων στα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο οι ισραηλινού τύπου φράχτες θα είναι ανθεκτικότεροι και θα έχουν πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.