Η Μέρκελ βάζει στο μεταναστευτικό τον «παράγοντα Τουρκία» και θέτει θέμα ελέγχου των συμμοριών διακινητών

Η Μέρκελ βάζει στο μεταναστευτικό τον «παράγοντα Τουρκία» και θέτει θέμα ελέγχου των συμμοριών διακινητών
German Chancellor Angela Merkel speeks at the Bundestag, Germany's lower house of parliament in Berlin on September 9, 2015. The parlamentarians in a general debate discuss among others the budget of the German chancellery. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
German Chancellor Angela Merkel speeks at the Bundestag, Germany's lower house of parliament in Berlin on September 9, 2015. The parlamentarians in a general debate discuss among others the budget of the German chancellery. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Τον «παράγοντα Τουρκία» βάζει η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό και θέτει θέμα ελέγχου των συμμοριών διακνητών ενώ την ίδια στιγμή κινείται στη «γραμμή» Γιούνκερ ζητώντας με τη σειρά της «την αναγκαστική κατανομή» των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση «αποτελεί μια πρόκληση για κάθε ένα από τα κράτη της ΕΕ». Την ίδια ώρα ο πρόεδρςος της Κομισιόν, απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγγειλε επίσης την υποχρεωτική ανακατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ 120.000 προσφύγων στο πλαίσιο του δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης. Σημειώνεται πως ο πρώτος προέβλεπε τη φιλοξενία 40.000 σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια δεσμευτική συμφωνία για την αναγκαστική μετεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ βάσει δίκαιων κριτηρίων», με βιώσιμο τρόπο και χωρίς πλαφόν , τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν «ένα πρώτο βήμα προς τη δίκαιη ανακατανομή» των προσφύγων στην ΕΕ, σημείωσε η καγκελάριος.

«Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο να λέμε ότι θα ανακατανείμουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα χειριστούμε όσους φτάνουν στη χώρα μας», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι πέραν αυτού (του ποσοστού που τίθεται) δεν θέλουμε να ασχοληθούμε περαιτέρω και ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά δύο ή τρεις χώρες, ίσως τέσσερις», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη», συνέχισε η Μέρκελ. «Αν η Ευρώπη αποτύχει στο θέμα των προσφύγων, βλάπτουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης», τόνισε.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί το γερμανικό κράτος για τη φροντίδα των προσφύγων.

«Κανένα νέο χρέος», τόνισε η Μέρκελ, απηχώντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είχε σημειώσει ότι το κόστος για την υποδοχή των προσφύγων δεν θα επιβαρύνει τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Βάζει θέμα διακινητών στην Τουρκία

Επίσης όμως αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στη Μεσόγειο και στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις συμμορίες διακίνησης προσφύγων.

«Πρέπει να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την κατάσταση στην Μεσόγειο, αλλά και την κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες διακινητών. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και τη συζήτηση με την Τουρκία, αν λάβουμε υπόψη μας τη διαδρομή η οποία οδηγεί από την Τουρκία προς την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία και την Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016.

Μάλιστα η κ.Μέρκελ αναφέρθηκε και στη συνομιλία της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Μίλησα τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Από τη μία πλευρά πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ευθύνη. Και μπορεί αυτό να το θεωρήσαμε αυτονόητο και να σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσει έτσι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να βρούμε μία λογική συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Διότι δεν γίνεται έτσι, π.χ. η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμορίες διακινητών αποτελούν το αποφασιστικό στοιχείο σε μία περιοχή όπου αυτές οι δύο χώρες έχουν τα σύνορά τους, πρέπει να αλλάξει», τόνισε και επανέλαβε τη γερμανική θέση υπέρ μίας ευρωπαϊκής δεσμευτικής συμφωνίας για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων.

«Στη βάση δίκαιων όρων μεταξύ όλων των κρατών-μελών». Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή ευθύνη, προσθέτοντας αυτή η ευθύνη θα είναι διαρκής και μεγάλη. «Η Γερμανία όμως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:«Γνωρίζουμε ότι και στην κρίση του ευρώ σταθήκαμε πάντα ενωμένοι. Σε αυτό η Γερμανία ήταν συχνά αρκετά μόνη της. Μόνο αν δεν αντισταθούμε, αλλά είμαστε θαρραλέοι και προχωρούμε μπροστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι κερδίζει με κάθε πόλεμο, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ, όπως είπε, κάνει πολύ λίγα προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ ή η Ουκρανία. «Οι άνθρωποι φεύγουν για να μην σκοτωθούν», επεσήμανε ο κ. Γκίζι και επέρριψε σοβαρές ευθύνες στο Βερολίνο για την προσφυγική κρίση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή