Με στόχο να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, το «νέο» οικονομικό επιτελείο ξεκινά αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι ημερομηνίες ασφυκτικές. Η συμφωνία που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ότι το 56% του μνημονίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2015. Ο στόχος μοιάζει ανέφικτος εάν αναλογιστεί κανείς ότι απομένουν μόλις τρεις μήνες, αλλά και το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να επιτύχει την υλοποίηση των μνημονιακών στόχων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει δύο προϋπολογισμούς (συμπληρωματικός 2015 και ο προϋπολογισμός του 2016), ενώ έως το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει περίπου 100 εκκρεμότητες και μνημονιακές δεσμεύσεις από τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των ελεγκτών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου μνημονίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις επικεφαλής θα περιμένουν πρώτα το «πράσινο φως» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αμέσως μετά το προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι το «πράσινο φως» για την επιστροφή των επικεφαλής θα μπορούσε να δοθεί ακόμα και στο EuroWorking Group το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη.
Η συνεδρίαση των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, θα πρέπει να καθορίσει τον κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις (milestones). Η υλοποίηση αυτών των προαπαιτούμενων θα κρίνει το πότε θα δοθεί από την πλευρά των δανειστών η εντολή προκειμένου να εκταμιευτούν οι υποδόσεις ύψους 3δισ ευρώ.
Η ρύθμιση του χρέους
Η πορεία υλοποίησης και στη συνέχεια αξιολόγησης του προγράμματος, θα κρίνει και το χρόνο έναρξης της διαπραγμάτευσης για την διευθέτηση του Ελληνικού χρέους. Έστω και αν οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η λύση είναι σχεδόν έτοιμη, έχουν παράλληλα καταστήσει σαφές ότι η συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν πρώτα δεν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας.
Ωστόσο, έστω και αν η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνηση και εταίρων σταδιακά αποκαθίσταται δεν λείπουν οι αξιωματούχοι που θεωρούν ότι η ρύθμιση του χρέους θα πρέπει να γίνει ακόμα ένας μοχλός πίεσης προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο το νέο Μνημόνιο.
Για αυτό το λόγο και προτείνουν οι εφαρμογή της συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους να συνδεθεί με την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να μην χαλαρώσει η κυβέρνηση μετά την επίτευξη μιας οριστικής λύσης για το χρέος.