Ιάπωνες επιστήμονες μεταμόσχευσαν επιτυχώς νεφρούς εργαστηρίου σε πειραματόζωα

Ιάπωνες επιστήμονες μεταμόσχευσαν επιτυχώς νεφρούς εργαστηρίου σε πειραματόζωα
Kidneys is a collection of sciencepics
Kidneys is a collection of sciencepics
7activestudio via Getty Images

Επιστήμονες στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στον δρόμο για την ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών νεφρών στο εργαστήριο. Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα -χοίρους και αρουραίους- νεφρούς εργαστηρίου, οι οποίοι δούλεψαν σαν τους φυσιολογικούς, περνώντας ακόμη και το «τεστ της ούρησης».

Σε προηγούμενες απόπειρες, οι εργαστηριακοί νεφροί είχαν αποτύχει στην εν λόγω δοκιμασία, καθώς φούσκωναν αφύσικα υπό την πίεση των ούρων. Οι ερευνητές κατάφεραν όμως να λύσουν το πρόβλημα, αναπτύσσοντας εκτός από τους νεφρούς έναν ουρητήρα (σωλήνα «αποχέτευσης»), καθώς και μια ουροδόχο κύστη όπου καταλήγουν τα ούρα.

Όταν το σύστημα αυτό συνδέθηκε στη φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων, λειτούργησε κανονικά. Τα ούρα περνούσαν από τους μεταμοσχευμένους εργαστηριακούς νεφρούς και, μέσω του εργαστηριακού ουρητήρα, έφθαναν στην μεταμοσχευμένη εργαστηριακή ουροδόχο κύστη και από εκεί στην κανονική ουροδόχο κύστη του ζώου. Οκτώ εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των εργαστηριακών οργάνων, το ουροποιητικό σύστημα δούλευε χωρίς πρόβλημα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Τακάσι Γιόκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζικέι στο Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν ακόμη μερικά χρόνια.

Ο τελικός στόχος παραμένει η δημιουργία εργαστηριακών νεφρών που θα αντικαθιστούν τους κανονικούς, χωρίς να χρειάζεται δότης για την μεταμόσχευση. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα περιμένοντας για την εύρεση του κατάλληλου οργάνου λόγω ανεπάρκειας δοτών.

Οι εργαστηριακοί νεφροί αναπτύσσονται από βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. 'Αλλες επιστημονικές ομάδες έχουν ακολουθήσει διαφορετική οδό και προσπαθούν να αναγεννήσουν τους ίδιους τους προβληματικούς νεφρούς, αντί να δημιουργήσουν άλλους εξ αρχής.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δημιουργούν πέτρες στα νεφρά, κινδυνεύουν περισσότερο από αθηροσκλήρωση ως ενήλικες.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι αν οι πέτρες στα νεφρά και η αθηροσκλήρωση (η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό επεισόδιο) προκαλούνται από τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό, αν και υποθέτουν ότι παίζει κάποιο ρόλο η χρόνια φλεγμονή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σχετικά με τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, το οποίο επίσης επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών των παιδιών», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης δρ Κίρστεν Κουσούμι του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής "Journal of Pediatrics".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή