Πραγματοποιήθηκε το φετινό «Back to Business» του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με ομιλήτρια τη Λούκα Κατσέλη

Πραγματοποιήθηκε το φετινό «Back to Business» του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με ομιλήτρια τη Λούκα Κατσέλη
Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ανήμερα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στη Βρετανική Πρεσβευτική κατοικία η καθιερωμένη εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη νέα οικονομική και επιχειρηματική χρονιά. Οι διαθέσιμες θέσεις εξαντλήθηκαν μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από την αποστολή της πρόσκλησης του Δ.Σ. και των συμπροέδρων του Επιμελητηρίου, κας Ευγενίας Χανδρή και κ. Χάρη Οικονομόπουλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, ο τ. πρωθυπουργός και τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένος – ο οποίος με σημαίνουσα παρέμβασή του τόνισε ότι χωρίς την από καιρό αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση η χώρα δε μπορεί να κυβερνηθεί και να ανασυγκροτηθεί - ο μέχρι τη Δευτέρα 21.9 Αν. Υπ. Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Καθ. Σπύρος Φλογαϊτης κ.α.

Οι εκατόν εξήντα συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των παλαιότερων και μεγαλύτερων διμερών ευρωπαϊκών και επαγγελματικών οργανώσεων, μέλη του Επιμελητηρίου και στελέχη από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό, ναυτιλιακό και ασφαλιστικό χώρο - μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος της AON Benfield για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κ. Richard Postgate, ο CEO Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης της Munich Re Jorg Bruniecki, επιχειρηματίες όπως Awn Al Khaschlcok, o Δημήτρης Κοπελούζος, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, o Joseph Samaan, ο και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Μακρόπουλος κα – γιόρτασαν παράλληλα και τα εβδομήντα χρόνια από την αναγνώριση του Ελληνοβρετανικού ως Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα κ.John Kittmer αναφερόμενος στις ιστορικές εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Χάρης Οικονομόπουλος, η συνολική εισήγηση του οποίου διανεμήθηκε στα αγγλικά (συν), αναφερόμενος στην επικαιρότητα σημείωσε την ανάγκη άμεσης, δημοκρατικής και στοχευμένης συνταγματικής διόρθωσης. Ο Έλληνας Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρότεινε επίσης την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το οποίο - εκτός από τους βασικούς πυλώνες της ναυτιλίας, του τουρισμού, της γεωργίας και της ανάπτυξης της Ελλάδας ως της πλέον ανταγωνιστικής πύλης εισόδου και διαμετακόμισης – πρέπει να περιλάβει και την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικής) Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μετά και την σημερινή οριστικοποίηση της νέας κυβέρνησης, δε μπορώ να μην εκφράσω την έκπληξή μου γιατί το πολιτικό σύστημα αντί να ανοίξει σήμερα την περίοδο της Νέας Ελλάδας, εξακολουθεί να ασχολείται με το κλείσιμο του κύκλου της Μεταπολίτευσης.

Ενώ οι θεατές έχουμε σχεδόν όλοι καταστραφεί, η πολιτική σκηνή παίζει άλλο έργο.

Καταρχήν θετικές επιλογές σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της αντιμετώπισης της διαφθοράς και του προσφυγικού, μετριάζονται από επιλογές σε κρίσιμα παραγωγικά υπουργεία προσώπων που είτε δεν διαθέτουν εμπειρία , είτε διαθέτουν ελάχιστη σε θέματα επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης ή παραγωγής πλούτου.

Οι Έλληνες μετανάστες αδημονούν για τις ελάχιστες λογικές και βασικές προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν – μαζί με ει δυνατόν τους πιο παραγωγικούς, επινοητικούς, ικανούς και – γιατί όχι – πλούσιους πολίτες και επιχειρήσεις αυτού του κόσμου να κάνουν την Ελλάδα έδρα τους.

Όσο μια χώρα που βρίσκεται σε παρακμή, ακμάζουν κυρίως παράσιτα.

Οι επιχειρήσεις και τα μέλη μας ακμάζουν όποτε ακμάζει ο τόπος. Για να ακμάσουν ξανά, πρέπει να ακμάσει ξανά ο τόπος. Και αυτή η ακμή δεν μπορεί να είναι, τουλάχιστον σήμερα, έργο αυτής ή οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Είναι καθήκον όλων μας.»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Καθ. Λούκα Κατσέλη, η οποία στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις παρισταμένων, αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν από μήνες τους Έλληνες και την αγορά με έμφαση στα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναμενόμενη παροχή ρευστότητας/οξυγόνου στην αγορά.

Η κα Κατσέλη τόνισε ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για έξοδο από τη κρίση και για να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι να προταχθεί ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας.

H κα Κατσέλη αναφέρθηκε στις τέσσερις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή:

1) Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού,

2) Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.

3) Στην αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες κυρίως για εταιρικά δάνεια και δη κοινοπρακτικά και

4) Στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, όπως τόνισε, εφ’ όσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε ότι Εθνική Τράπεζα προτάσσει τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η χρηματοδότηση παραγωγικών αλυσίδων αξίας σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία κ.α. Ανέφερε ακόμη ότι βασική προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέλος, η κα Κατσέλη σημείωσε ότι μια συνεκτική αναπτυξιακή εξωστρεφής στρατηγική για τη χώρα προϋποθέτει τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη στοχευμένη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τη δημιουργία clusters μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και στρατηγικές συμπράξεις δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα για προώθηση σύνθετων και ολοκληρωμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κατάλληλα οργανωτικά σχήματα.

Πλατινένιος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ευρώπη Ασφαλιστική και χρυσοί χορηγοί η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική, η ΑΟΝ Benfield και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή εταιρεία Star Bulk Carriers. Τη λαχειοφόρο αγορά, με έσοδα που θα δωρηθούν σε Οργανισμό Φροντίδας Προσφύγων, στήριξαν με δώρα τους τα Ξενοδοχεία Μετροπόλιταν Αθήνας και MET Θεσσαλονίκης, η ΙΟΝ, το IKI Sushi Lounge, η Γκαλλερί Ζουμπουλάκη, η σειρά LUCKY BAG της Μαρίνας Βερνίκου, η Κάβα Ανθίδη και η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, η οποία προσέφερε δύο ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζει με την τεχνογνωσία του την ελληνική εξαγωγική επιχειρηματικότητα παρέχοντας στρατηγική υποστήριξη και εκπονώντας βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, με την ευθύνη που έχει αναπτύξει απέναντι στα μέλη του από το 1945 που ιδρύθηκε, πλέον και ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Διμερών Ελληνο-ευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, οργανώνει διαρκώς δράσεις που προάγουν και καλλιεργούν τις εμπορικές σχέσεις και τη δικτύωση φίλων και μελών .

Δημοφιλή