Στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και τα όσα αποφασίστηκαν κατά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της στάσης που έχει κρατήσει μέχρι τώρα η ΕΕ.
«Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στις αυλές των χωρών της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για κινήσεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά με αργούς ρυθμούς.
«Παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση από την ΕΕ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για αλληλεγγύη α λα καρτ από την πλευρά της ΕΕ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για παζάρι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
«Όχι μόνο για τα 3 δισ. ευρώ αλλά και για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ», όπως τόνισε.
«Ζητάνε να πάρουν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση, οι οποίες έχουν ήδη δοθεί από την πλευρά Μέρκελ και Γιούνκερ», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Από την πλευρά μας εμείς κρατάμε μια επιφύλαξη. Πρωτίστως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε ότι αφορά το ζήτημα της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για στάση συντηρητική από την πλευρά ορισμένων χωρών οι οποίες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα.
«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότητα το προσφυγικό πρόβλημα, οφείλουμε να ανεβάσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σε ότι αφορά την Ελλάδα κάναμε σαφές ότι είναι ανάγκη να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια. Για να σταματήσει το Αιγαίο να μετρά νεκρούς και να σταματήσει αυτό το αίσχος της εκμετάλλευσης» υπογράμμισε ακόμη.
Καμία παραχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαχίας
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία προοπτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυό δεν σημαίνει «ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».
«Κοινές περιπολίες με τουρκικά πολεμικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν θα υπάρξουν. Οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις από την πλευρά των γειτόνων συνεχίζονται», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το βάρος πρέπει να μεταφερθεί από τα ελληνικά νησιά, στα τουρκικά παράλια, ώστε η μετεγκατάσταση να γίνεται από εκεί.
«Ήδη έχουμε έναν συντονισμό και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι στα θετικά της Συνόδου είναι και το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε το κόστος που καλούνται οι χώρες υποδοχής για την φροντίδα στους πρόσφυγες, ενώ αναφέρθηκε και στην δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής, τα οποία όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει.