Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης να φτάνουν στα όρια όσον αφορά στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να αναζητηθεί πολιτική λύση, προκειμένου να μην βρεθεί χωρίς «ασπίδα προστασίας» απέναντι στους πλειστηριασμούς η πλειονότητα των κόκκινων δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, καμία εκ των δύο πλευρών δεν φαίνεται να επιθυμεί αδιέξοδο στις συνομιλίες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, κλείνοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.
Πάντως, η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ως «χαοτική». Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά η προσέγγιση των δανειστών αναφορικά με το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο νέος νόμος».
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμμένουν στην άποψη ότι η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κατεβάζοντας το όριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας στα 120.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά, ξεκινώντας από τις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι το όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου θα πρέπει να ανέρχεται στις 200.000 ευρώ για ένα άτομο και στις 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών τότε το 82,7% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα η κυβερνητική πρόταση παρέχει προστασία στο 72,4% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.
Σημειώνεται πως ενδεικτικοί των της εμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών είναι διάλογοι που δημοσιεύει το «Έθνος», σημειώνοντας ότι πίσω από αυτήν κρύβονται κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.