Συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η εκμετάλλευση των «ανέγγιχτων», των ανθρώπων που ανήκουν στα κατώτατα κοινωνικά στρώματα της Ινδίας και εξαναγκάζονται να καθαρίζουν με γυμνά χέρια τις ιδιωτικές και δημόσιες τουαλέτες.
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), παρόλο που έχει καταργηθεί ο θεσμός των ανέγγιχτων μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η εκμετάλλευση των κατώτερων συνεχίζεται. Άνθρωποι από τις κατώτερες κάστες αναγκάζονται ακόμα και σήμερα να κάνουν αυτή την ανθυγιεινή δουλειά, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση περιττωμάτων με γυμνά χέρια. Εάν θελήσουν να αλλάξουν εργασία, δέχονται απειλές, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
«Την πρώτη ημέρα που καθάριζα το αποχωρητήριο και τον υπόνομο, το πόδι μου γλίστρησε και βούλιαξε μέσα στα περιττώματα μέχρι την γάμπα. Έφυγα ουρλιάζοντας. Ύστερα ήρθα σπίτι και έκλαιγα. Ήξερα ότι είναι η μόνη δουλειά για εμένα», αποκάλυψε στο HRW η Σόνα, μια καθαρίστρια από την πόλη Bharatpur.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου, οι γυναίκες των κατώτερων κοινωνικών τάξεων καθαρίζουν περιττώματα από τα σπίτια, ενώ οι άνδρες καθαρίζουν τους υπονόμους στους δρόμους των πόλεων. Οι περισσότεροι καθαριστές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ν
«Το κουβάλημα περιττωμάτων με τα χέρια δεν είναι μορφή εργασίας, αλλά σκλαβιά», αναφέρει ο Ashif Shaikh, Ιδρυτής της καμπάνιας «Rashtriya Garima Abhiyan» που στοχεύει στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον πρωθυπουργό Narendra Modi να ενισχύσει την νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιου είδους πρακτικές, ώστε να εξαλειφτούν αυτά τα περιστατικά.