«Στην Ευρώπη κατανοούμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επιθυμούμε να βοηθήσουμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.
Ειδικότερα ο κ. Κατάινεν κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα αποκλειστεί από την ζώνη Σένγκεν εάν δεν δεχτεί εξωτερική βοήθεια στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, απάντησε πως αν και στη σημερινή συνεδρίαση των Επιτρόπων δεν συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και η ΕΕ ελπίζει ότι θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.
«Κατανοούμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα αλλά η Σένγκεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν φυλάσσουμε τα σύνορα».
Σύμφωνα με τους FT, που επικαλείται ξένους και Έλληνες αξιωματούχους, δεκάδες Ευρωπαίοι υπουργοί ασκούν μεγάλες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου η χώρα μας να τηρήσει τις υποσχέσεις της περί αποδοχής βοήθειας από την Frontex και αλλαγής του συστήματος καταγραφής προσφύγων στους καταυλισμούς. Μοναδική λύση, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι η απειλή ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού μας από την ζώνη Σένγκεν.
Όπως αναφέρουν τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, την Παρασκευή Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών θα αποφασίσουν εάν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν πιο δραστικά μέσα για να ασκήσουν πιέσεις στην χώρα μας.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκάι Φέρχοφσταντ με μπαράζ αναρτήσεων στο twitter αντιδρά στην άρνηση της χώρας μας, όπως λέει, να δεχθεί βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων.
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορα μόνη της τότε θα πρέπει αν δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης» ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκάι Φέρχοφσταντ, με ανάρτησή του στο twitter.
Ο ίδιος με αναρτήσεις στο ίδιο μέσω συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο να εξηγήσει πως θα προστατέψει τα σύνορα και γιατί αρνείται τη συνδρομή της Frontex» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ζώνη της Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα θα είναι σαν σουηδικό τυρί. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορα πρέπει να αποδεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ».
«Δεν δέχομαι ότι η διαχείριση των ελληνικών συνόρων με τη βοήθεια άλλων κρατών μελών της ΕΕ είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» καταλήγει.
Έντονη απάντηση από τον Παπαδημούλη
«Κύριε Βέμπερ και κύριε Φέρχοφστααντ, σταματήστε επιτέλους να προσβάλλετε, να διαστρεβλώνετε και να επιτίθεστε στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό για να υπηρετήσετε πολιτικές σκοπιμότητες. Η χώρα μου σηκώνει με ανθρωπιά ένα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, γιατί βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα και γιατί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί» δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η χώρα μου λέει ναι στην ευρωπαϊκή συνεργασία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και για την προάσπιση της συνθήκης Σέγκεν, χωρίς παραβίαση των κανόνων εθνικής κυριαρχίας. Όπως ισχύει για κάθε κάθε κράτος-μέλος. Και ο κύριος Φέρχοφσταντ, που έχει υπάρξει και πρωθυπουργός του Βελγίου, ας μας εξηγήσει πώς το Βέλγιο, που δεν έχει σύνορα με χώρες τέτοιες, έχει γίνει κέντρο δράσης τρομοκρατώ» είπε και πρόσθεσε:
«Αν θέλετε αποτελέσματα, βάλτε τέλος στη μαφία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οργανώστε την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά. Δημιουργήστε ένα χερσαίο ευρωπαϊκό διάδρομο. Το κοινό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν είναι ευχολόγιο. Πρέπει να δημιουργηθούν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου και η Τουρκία να πάρει τα 3 δις μόνο αν υλοποιήσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις».
Ο κ. Παπαδημούλης κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που θέλω να επισημάνω ακόμη μια φορά, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και τους όρους της Συνθήκης Σέγκεν, πρέπει να δώσει πρόσθετη τεχνική και οργανωτική βοήθεια, και χρήματα και στην Ελλάδα, που σηκώνει ένα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Και το σηκώνει με ανθρωπιά και αλληλεγγύη γιατί εκεί μας έβαλε η ιστορία και η γεωγραφία. Δεν έχουμε την τύχη να είμαστε ούτε η Ολλανδία, ούτε το Λουξεμβούργο».
Με αφορμή το δημοσίευμα που αναπαράγεται και από άλλα μέσα ενημέρωσης η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη έθεσε στην Κομισιόν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Ειδικότερα η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά:
«Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τόσο του διεθνούς όσο και του ελληνικού τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, προκειμένου να προωθήσει σειρά μέτρων, που έχει συμφωνήσει, για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας ή και αποβολής της από το χώρο Σένγκεν. Δεδομένου ότι, όταν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Σένγκεν εντοπιστούν σοβαρές αδυναμίες κατά τη διεξαγωγή των έλεγχων στα εξωτερικά σύνορα από μια χώρα της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει συστάσεις, με την ταυτόχρονη υποβολή στρατηγικών σχεδίων στον Frontex βάσει εκτίμησης κινδύνων με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ή να αρχίσει η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων ή, ως έσχατη λύση, να ενεργοποιηθεί το κλείσιμο ενός συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει προχωρήσει η Επιτροπή σε συστάσεις προς την Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, που αποτελούν παράλληλα και σύνορα της ΕΕ;
2. Ποιές ελλείψεις έχουν παρατηρηθεί από ελληνικής πλευράς σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ;
3. Έχει αρνηθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συνεργασία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την ενισχυμένη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων; Εάν ναι, θα υπάρξουν συνέπειες σε βάρος της Ελλάδας;».