Οι Σύριοι πριν τον πόλεμο ήταν ένας χαμογελαστός, φιλόξενος λαός με πλήθος επιρροές από τις γειτονικές τους χώρες. Η χώρα είχε πληθυσμό 23 εκατομμύρια και οι πολίτες της είχαν μεσαίο εισόδημα ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητοί.
Από το 2011 που άρχισε η κρίση στην Συρία και σταδιακά μετατράπηκε σε μια εμφύλια διαμάχη ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 220,000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ πάνω από 4.000.000 πολίτες της Συρίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μεταναστεύοντας στις γειτονικές χώρες της Ιορδανίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, την Τουρκία και χώρες της βόρειας Αφρικής. Τουλάχιστον 7.600.000 είναι οι εκτοπισμένοι και εγκλωβισμένοι μέσα στη Συρία.
"Οι πρώτοι που δέχτηκαν Σύριους πρόσφυγες ήταν όπως είναι αναμενόμενο οι άμεσοι γείτονες, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία, και σε μικρότερους αριθμούς το Ιράκ και η Αίγυπτος. Στην Ιορδανία έχουν βρει καταφύγιο 629,000 Σύριοι πρόσφυγες" μας λέει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη που μας έδωσε τις φωτογραφίες οι οποίες είναι από το 2008 όπου και εργαζόταν ως επικεφαλής της αποστολης μια διεθνούς ανθρωπιστικής οργανωσης στην Ιορδανία και επισκεπτόταν την αποστολή που ήταν στη Συρία.
"Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς, 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. Το 50 % των παιδιών δεν πάει πια σχολείο, ο μισός πληθυσμός που είναι ακόμα στη Συρία δεν έχει νερό και ηλεκτρικό -όχι μόνο επειδή δεν έχει χρήματα άλλα κυρίως γιατί ο πόλεμος έχει καταστρέψει το 50% των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης", τονίζει η κ. Μεγαλούδη.
Η Δαμασκός είναι χτισμένη στην όαση Γκούτα.Είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και το βασικότερο εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Απ' αυτήν περνάει η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Συρία με τη Βηρυτό και το Αμμάν.Η πόλη, παρόλο ότι είναι από τις πιο παλιές, ελάχιστα έχει χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Έχει πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών.
Από την πρωτεύουσα της Συρίας έχουν φύγει πάνω από 80.000 άνθρωποι, από το 2012. Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή έχει βελτιωθεί, το τελευταίο εξάμηνο, κι έτσι οι περίπου 50.000 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Η Χάμα είναι μια πόλη στις όχθες του Ορόντη, στη κεντρική δυτική Συρία. Απέχει από τη Δαμασκό 213 χιλιόμετρα και βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς. Είναι πρωτεύουσα του κυβερνείου Χάμα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η Χάμα είχε 698.928 κατοίκους.Η πόλη είναι γνωστή για τους ξύλινους νερόμυλους που βρίσκονται στον ποταμό Ορόντη, γνωστοί ως «Νόρια», οι οποίοι χρησιμοποιούταν για αρδευτικούς σκοπούς, ενώ σήμερα η χρήση τους είναι μόνο για αισθητικούς σκοπούς.
Τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάμα και της Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας των μαχών που ξέσπασαν στις περιοχές που κατοικούσαν, κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους, ή σε προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
ΤΟ Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου διαμερίσματος, το οποίο είναι το πολυπληθέστερο της χώρας. Έιχε πληθυσμό 2.132.100 κατοίκους και έκταση 190 τετρ. χλμ. βρίσκεται στις πεδιάδες της βόρειας Συρίας ανάμεσα στους ποταμούς Ευφράτη και Ορόντη. Το Χαλέπι είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με ανθρώπινες εγκαταστάσεις από την 7η χιλιετία π.Χ. Σήμερα το Χαλέπι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και, όσοι από τους κατοίκους έχουν απομείνει στην πόλη- ζουν υπό άθλιες συνθήκες και συνεχές καθεστώς τρόμου, υποστηρίζει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Πέρα από λιμάνι, η Λαττάκεια είναι σημαντικό κατασκευστικό κέντρο για τις γειτονικές αγροτικές πόλεις και χωριά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2004, η Λαττάκεια έχει 383.786 κατοίκους. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά τη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χομς και τη Χάμα. Οφείλει την παλιά και νυν της σημασία, από την μία στο γεγονός ότι διαθέτει το μοναδικό καλά προστατευμένο λιμάνι των συριακών ακτών και, από την άλλη, στην μικρή της απόσταση από την εύφορη πεδιάδα του Ορόντη, κάτι που προκάλεσε και τη δημιουργία μιας βιομηχανίας τροφίμων και υφαντουργείας.