Θεωρείται το τσιγάρο των φτωχών, παρασκευάζεται στην Ινδία και ονομάζεται Bidi (Μπίντι).
Αυτά τα μικρά, στριφτά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ευρέως στις ασιατικές χώρες. Βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις, σοκολάτα, κεράσι και κανέλα και περιέχουν πολλαπλάσια ποσότητα πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα από ότι τα κανονικά τσιγάρα.
Περισσότερα από 4 εκατομμύρια Ινδοί επιβιώνουν φτιάχνοντας και πουλώντας τσιγάρα μπίντι. Το 90% των παραγωγών τα φτιάχνει στα σπίτια του ή σε μικρά εργαστήρια, μεταδίδει το bloomberg.
Το περιτύλιγμα των τσιγάρων είναι ένα φύλλο λωτού του είδους Diospyros melanxylon το οποίο αφήνεται για αρκετές ημέρες σε εξωτερικό περιβάλλον προκειμένου να ξεραθεί και στη συνέχεια αφού το γεμίζουν με καπνό δένουν την μια άκρη του μ΄ένα σχοινάκι.
Αν και έχουν θεσπιστεί τρεις νόμοι που διέπουν την παραγωγή του συγκεκριμένου τσιγάρου υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο τηρούνται ιδίως όσον αφορά στις συνθήκες υγιεινής και στην παιδική εργασία.
Αφού οι εργάτες στρίψουν τα τσιγάρα τα στοιβάζουν και τα ψήνουν για να φύγει η υγρασία και στη συνέχεια του προσθέτουν τις γεύσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του 2010 ένας μέσος καπνιστής στην Ινδία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια καπνιστές, καπνίζει 6,2 τσιγάρα την ημέρα. Όμως ένας που καπνίζει Bidi κάνει 11,6 τσιγάρα την ημέρα.
Η πρώτη αναφορά στο τσιγάρο Bidi καταγράφεται το 1771 και περιγράφεται ως ένα τσιγάρο που έχει μέγεθος όσο το μικρό δάκτυλο του χεριού, περιέχει μικρή ποσότητα καπνού, είναι τυλιγμένο με φύλλο και πωλείται σε δεσμίδες.
Το συγκεκριμένο τσιγάρο συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Αν και τα ποσοστά καρκίνου στην Ινδία είναι χαμηλότερα από αυτά στη Δυτική Ευρώπη, μια έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κατά 70% που σημαίνει 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις στις προσεχείς δύο δεκαετίες. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 επισημαίνει ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στην Ινδία συνδέονται με το κάπνισμα.
Η φορολογία στο Bidi είναι χαμηλότερη από τα υπόλοιπα είδη καπνού και όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει αυτό ευνοεί την κατανάλωσή του από τους φτωχούς, ενώ το γλυκό του άρωμα και το πολύχρωμο περιτύλιγμα το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στις νεαρές ηλικίες.