Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: Αισθάνομαι ασφαλής για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άλλο συναίνεση, άλλο συγκυβέρνηση

Τσίπρας: Αισθάνομαι ασφαλής για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άλλο συναίνεση, άλλο συγκυβέρνηση

Αέρα σιγουριάς για την «επιβίωση» της κυβέρνησης ακόμη και με την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών, προσπάθησε να αποπνεύσει ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση δηλώνοντας παράλληλα πως δεν έχει «αμφιβολίες για την κοινοβουλευτική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δε απέκλεισε τα σενάρια που τον θέλουν να διερευνά εναλλακτικές λύσεις όπως αυτές μιας συγκυβέρνησης με συμμετοχή κομμάτων πέραν των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή με τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

«Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει τίποτα. Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί μιλάμε υπό τον ΠτΔ δεν σημαίνει ότι συζητάμε για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλο η συνεννόηση άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας και συμπληρώνοντας με νόημα: «αισθάνομαι άνετα με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών» αλλά και πως η παρούσα κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση τετραετίας αναφέροντας με έμφαση πως «δεν χρειαζόμαστε μια συγκυβέρνηση» ενώ τόνισε πως «οι εποχές της μεγάλης πολιτικής αστάθειας έχουν περάσει».

Συνέστησε μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην «κοιμάται και ξυπνάει περιμένοντας να πέσει η κυβέρνηση όπως έκανε και έξι μήνες κατά τη διάρκεια της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Κάνει κακό στην ίδια τη ΝΔ».

Δεν θέλουμε στήριξη. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν είναι αδυναμία

Επιχειρηματολογώντας δε περαιτέρω, αναφέρθηκε στις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, κάτι που όπως είπε, έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη «όταν εκείνος είχε φτάσει στο σημείο να λέει πως μπορούμε ακόμη και να συγκυβερνήσουμε».

Αυτό βέβαια. όπως ανέφερε κατ' επανάληψη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν σημαίνει πως όταν πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν το μέλλον όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού, το ασφαλιστικό, το κυπριακό ή το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Το θέμα μας δεν είναι να έχουμε στήριξη από κανέναν. Το να αναζητούμε συναινέσεις σε τέτοια ζητήματα δεν είναι αδυναμία να κυβερνήσουμε». Θέλουμε να περάσουμε μια άλλη κουλτούρα», ανάφερε για να στηλιτεύσει για μια ακόμη φορά τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης που από τη μία, όπως είπε, ψήφισαν τη συμφωνία και όσα προέβλεπε αλλά τώρα δεν θέλουν να ψηφίσουν τους νόμους. Από αυτή δεν την κριτική δεν εξαίρεσε ούτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν αδυναμία να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αφορούσε και τα κόκκινα δάνεια.

Εκτίμηση για τον Λεβέντη αλλά... όχι και ρυθμιστής

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής ενέταξε και τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη ξεκαθαρίζοντας πως όπως επιδιώκει να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης- πέραν της Χρυσής Αυγής- θα πράξει το ίδιο στην περίπτωση του κ.Λεβέντη. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έκρυψε και τον εκνευρισμό του καθώς «ενώ κάποιοι καλούσαν τον κ.Λεβέντη για να του παραγγείλουν πίτσα, τώρα τον έχουν αναγάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής σκηνής». Έσπευσε πάντως να δηλώσει πως εκτιμά τον κ.Λεβέντη αλλά και πως συμφωνεί επί της αρχής με αρκετές από τις εννέα θέσεις που έχει διατυπώσει.

Καμία νέα μείωση των κύριων συντάξεων

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό, τόνισε πως «στόχος είναι η συνολική μεταρρύθμιση του που περιλαμβάνει ενοποίηση των ταμείων αλλά και μέριμνα ώστε διασφαλιστούν όλοι. Ακόμη και εάν κάποιοι έμειναν άνεργοι επί σειρά ετών θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη με 15ετή εργασιακό βίο δηλ την εθνική σύνταξη». Δεσμεύτηκε δε πως θα δε υπάρξει καμία νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε πως ειδικά «σε αυτό το θέμα ζητήσαμε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν την πήραμε. Έχουμε κόκκινες γραμμές απέναντι στους δανειστές και τις τηρούμε. Και έχουμε πει ότι δεν θέλουμε 12η μείωση των κύριων συντάξεων».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην καταστροφολογία που επικρατεί στη ρητορική της αντιπολίετευσης αλλά σε ΜΜΕ. «Λένε για φορολαίλαπα, φοροκαταιγίδα και διαλύουν την ψυχολογία μας και ξεχνούν ότι η οικονομία δεν είναι μόνο νούμερα αλλά και ψυχολογία».

Στο θέμα της διαπλοκής στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για τα ΜΜΕ τονίζοντας πως πρέπει να μπουν κανόνες ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να «βάλουν πλάτη» συνολικά στο μέτωπο κατά της διαφθοράς.

Δημοφιλή