Το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (ένα θέμα που έχει καλύψει εκτεταμένα η HuffPost Greece στην αποστολή της) καλύπτεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Daniel Ηοwden στον σημερινό Observer.Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη δικηγόρο Χριστίνα Δημάκου που ανήκει στο Δίκτυο Εποπτείας Ασυνόδευτων παιδιών της Μετάδρασης στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Η 29χρονη δικηγόρος, σημειώνει το ρεπορτάζ, έχει αφήσει την Αθήνα πίσω και βοηθάει τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν καθημερινά στη Μόρια. «Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες έχουν «μπει» στην Ευρώπη από την Ελλάδα φέτος, οι περισσότεροι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο ερχομός τους έχει συγκλονίσει την Ευρώπη και αλλάξει τη ζωή αυτής της αποφασισμένης δικηγόρου» σημειώνει ο Howden.
«Δεν μπορώ να σώσω τον κόσμο ή να τα κάνω όλα καλύτερα» λέει η Δημάκου, «αλλά μπορώ να επηρεάσω τα πράγματα γύρω μου. Αν όλοι το έκαναν αυτό ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος. Προσπαθώ να πείσω παιδιά εννιά ετών να ακούσουν εμένα αντί για τους διακινητές ή τους φίλους τους και να ακολουθήσουν νόμιμες διαδικασίες για να ενωθούν με τους συγγενείς τους», προσθέτει.
Εκατοντάδες παιδιά έχουν περάσει από τα χέρια της κας Δημάκου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που ανά πάσα στιγμή φροντίζει πάνω από 6 παιδιά καθώς και ενήλικες.
«Θέλω να είμαι σε θέση να τα αφήσουμε να είναι και πάλι παιδιά. Να παραδεχτούν ότι τους λείπει η μητέρα τους», φέρεται να λέει η Δημάκου.
Πολλά από τα παιδιά, σημειώνει η Guardian, θεωρούν τον εγκλεισμό τους στη Μοριά περίπου ως φυλακή. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η μοίρα του δικτύου κηδεμονίας, γράφει ο Daniel Howden, καθώς οι πηγές χρηματοδότησης από τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία φτάνουν στο τέλος τους.