Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ θετικά επί του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως τις 23 Νοεμβρίου. Επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αναγνωρίζει τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των μερών του συμφώνου, καθώς και δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών. «Ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα, αλλά δεν παραβλέπει την κοινωνική πραγματικότητα που απαιτεί την προστατευτική παρέμβαση του νομοθέτη. Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις. Για παράδειγμα, τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ».
Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα όμως με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα. Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά.
Με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο, δεν προβλέπεται δυνατότητα υιοθεσίας ή πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, τροποποιήσεις στον κώδικα ποινικής δικονομίας και διατάξεων περί αστικής ευθύνης του Τύπου, ρυθμίσεις σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης, καθώς και διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση: Ειδικότερα, αναφέρεται πως «Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται για τη φοίτηση κρατουμένων σε σχολές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εφόσον στην περιοχή φοίτησης λειτουργεί αντίστοιχο προς την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατάστημα κράτησης. Η άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του παρόντος με τις προϋποθέσεις και κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 παράγραφος 1 περίπτωση γ`, παράγραφοι 2 και 3του παρόντος. Η διάταξη του άρθρου 56 παράγραφος 3 του παρόντος εφαρμόζεται ανάλογα. Η φοίτηση καταδίκων και υποδίκων φοιτητών και σπουδαστών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που δεν έχουν λάβει την ως άνω άδεια, μπορεί να γίνεται και με παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Με 21 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών ή σπουδαστών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν. Στους ίδιους φοιτητές και σπουδαστές, εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο (1/3) των μαθημάτων και εργαστηρίων, κατά τους όρους που ορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου εδαφίου επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς περιορισμούς του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην τελευταία περίπτωση η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 παρά μόνο με ειδική αιτιολογία, στην οποία πρέπει να μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου και αντιστοιχούν στην ειδική υπόσταση σοβαρών, ιδίως βίαιων, αξιόποινων πράξεων, με βάση τα οποία κρίνεται σφόδρα πιθανή η κακή χρήση της άδειας».