Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει εκκενωθεί το στάδιο Tae Kwon Do που από την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιείται ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας όσων αλλοδαπών απομακρύνθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ από την περιοχή της Ειδομένης, αφού δεν τους επιτρέπεται να διέλθουν των συνόρων με την πΓΔΜ.
Η παραμονή τους στο χώρο έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από δημάρχους ενώ από τις πρώτες κιόλας ώρες ήταν εμφανές πως όχι μόνο δεν ήταν κατάλληλες υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά υπήρχαν και θέματα ασφάλειας. Παράλληλα όμως ξέσπασαν και διαμάχες μεταξύ των φιλοξενουμένων που αρχικά ανέρχονταν στα περί τα 1.700 άτομα και τώρα σύμφωνα με αναφορές ο αριθμός έχει μειωθεί έχουν κάποιοι έχουν αποχωρήσει από την άτυπη δομή που είναι «ανοιχτή».
Τις συνθήκες εντός του σταδίου του Ταε Κβο Ντο «αποτύπωσαν» με τον φακό τους για το πρακτορείο SOOC οι φωτογράφοι Γιώργος Γαβριλάκης και Κωσμάς Σταθόπουλος (ακολουθούν φωτογραφίες).
Ο γρίφος της παραμονής των «μη επιθυμητών»
Το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννας Μουζάλας επισκέφθηκε το χώρο και δήλωσε ότι σταδιακά αποκαθίσταται η ομαλότητα στο γήπεδο ενώ γνωστοποίησε ότι διαχωρίζονται όσοι εκ των μεταναστών επιθυμούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.
Το πού θα μεταφερθούν οι οικονομικοί μετανάστες πάντως δεν έχει διευκρινιστεί και το θέμα αποτελεί αντικείμενο και της συνάντησης που έχει ο υπουργός με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη και δημάρχους που υποδέχονται ή φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες με δημάρχους. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ζήτησαν ενημέρωση από τον κ. Μουζάλα για την πολιτική και τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για το προσφυγικό ενώ επρόκειτο να συζητηθούν και τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα που έχουν προκύψει στους δήμους με το «κλείσιμο» των συνόρων και την επιστροφή και συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στην Αττική.
Φαίνεται όμως πως όσοι δεν κατάγονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ – για τους οποίους αυθαίρετα ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τη διέλευση από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν και στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων διερευνάται η υπόθεση επιστροφής στο νησί με πλοία της γραμμής, αρκετών αλλοδαπών.
Την ίδια στιγμή πάντως στο νησί φαίνεται να καταφθάνουν σταθερά καθημερινά περί τα 1.500 άτομα – τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες που οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς- ενώ τη Δευτέρα το πρωί ανάλογος αριθμός προσφύγων αποβιβάστηκαν από δύο πλοία που εκτελούν το δρομολόγια από Λέσβο και Χίο.