Popular Mechanics put out an article that showed what the real face of Jesus would have looked like. If you are familiar with my advisor at all, you would see the resemblance. It's uncanny." data-caption="In 2002, Popular Mechanics put out an article that showed what the real face of Jesus would have looked like. If you are familiar with my advisor at all, you would see the resemblance. It's uncanny." data-credit="Travis S./Flickr">
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, επανέρχονται στην επικαιρότητα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Χριστιανισμό, τον Χριστό κλπ- και, όπως ήταν αναμενόμενο, περιλαμβάνουν και το θέμα της πραγματικής εμφάνισης του ιστορικού Ιησού.
Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι σχετικά με τον Χριστό είναι αυτή η οποία προκύπτει από τις εικόνες ή από τη μορφή του...Ρόμπερτ Πάουελ από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Επίσης, ως «πηγή» έχει χαρακτηριστεί από κάποιους η «Σινδόνη του Τορίνο», που φέρεται να ήταν το σάβανο που τύλιξε το σώμα του Ιησού μετά τη σταύρωση (αν και αυτό αμφισβητείται έντονα από πολλούς, με μια θεωρία να θέλει το σώμα να ήταν αυτό του Ζακ ντε Μολέ, τελευταίου Μεγάλου Μαγίστρου των Ναϊτών Ιπποτών, πολλούς αιώνες μετά).
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να θυμηθεί κανείς προσπάθειες που έχουν γίνει να αναδημιουργηθεί το πρόσωπο του Ιησού μέσω επιστημονικών μεθόδων και . Σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Mechanics υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όταν ο Ιησούς συνελήφθη στον Κήπο της Γεθσημανή, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης έπρεπε να τον δείξει, καθώς δεν διέφερε πολύ εμφανισιακά από τους μαθητές τους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλεί απορία η απουσία περιγραφών από την Καινή Διαθήκη – ή ζωγραφιών με τη μορφή του Ιησού από εκείνη την περίοδο.
Ελλείψει στοιχείων, οι καλλιτέχνες έχουν λάβει ελευθερίες: Πολλοί απεικονίζουν τον Χριστό με «δυτικά» χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου απεικονίζεται με αφρικανικά χαρακτηριστικά, ή ακόμα και αραβικά ή λατινοαμερικανικά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αξιοποίησης της σύγχρονης επιστήμης, και ειδικά αυτών που χρησιμοποιούνται στην ανθρωπολογία και τη Σήμανση, από την αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίλυση εγκλημάτων. Βρετανοί επιστήμονες, με τη συνεργασία Ισραηλινών αρχαιολόγων έχουν δημιουργήσει ένα πρόσωπο το οποίο οι ίδιοι θεωρούν ως την ακριβέστερη απεικόνιση του Ιησού στην ιστορία.
Η δουλειά των ερευνητών αυτών ανάγεται στο 2002, ωστόσο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω των ημερών. Σημαντική πηγή ήταν η περιγραφή των γεγονότων στη Γεθσημανή, σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς είχε τυπικά χαρακτηριστικά Γαλιλαίων Σημιτών της εποχής. Οπότε και οι ερευνητές (μεταξύ αυτών και ο Ρίτσαρντ Νιβ, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που ειδικευόταν στην αναδημιουργία προσώπων μέσω αρχαιολογικών στοιχείων και μεθόδων Σήμανσης- γνωστός και για άλλα projects του, όπως το πρόσωπο του Φιλίππου του Β' , του Μίδα κ.α) συγκέντρωσαν κρανία της περιόδου από την περιοχή και τα ανέλυσαν, με αποτέλεσμα την αναδημιουργία μυών και δέρματος. Η όλη διαδικασία έγινε μέσω ειδικού λογισμικού που λάμβανε υπόψιν του ανθρωπολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου. Όσον αφορά στο χρώμα μαλλιών και δέρματος, χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή απεικονίσεις/ ζωγραφιές του 1ου αιώνα όσον αφορά στο παρουσιαστικό των ανθρώπων της περιοχής της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς και η Βίβλος όσον αφορά στα μαλλιά: Παρά τα μακριά μαλλιά με τα οποία απεικονίζεται συνήθως, θεωρείται ότι είχε κοντά με μπούκλες (αναφορά που υπάρχει και στις επιστολές του Παύλου). Το ύψος και το βάρος του, βάσει του μ.ο των Σημιτών ανδρών της περιόδου θεωρείται ότι ήταν γύρω στο 1,55 μ. και 50 κιλά αντίστοιχα, αλλά θεωρείται πως πιθανότατα (λόγω επαγγέλματος) να ήταν πιο γεροδεμένος από ό,τι τον δείχνουν οι μοντέρνες απεικονίσεις.