«Μετά από χρόνια συζυγικής διαμάχης, η Μαρία έμαθε πως ο χριστιανός σύζυγός της, Μιχάλης είχε υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. Αυτό που την αιφνιδίασε όμως ήταν πως την ίδια στιγμή ενημερώθηκε πως ο σύζυγός της είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Σύμφωνα με το άρθρο 172 του Ιδιωτικού Δικαίου στην Ιορδανία, ένας μουσουλμάνος πατέρας παίρνει αυτομάτως την κηδεμονία των παιδιών ηλικίας άνω των επτά ετών όταν χωρίζει από τη χριστιανή σύζυγό του. Έτσι τα παιδιά της Μαρίας (αυτό δεν είναι το αληθινό της όνομα), ηλικίας επτά, 14 και 16 ετών ζουν πλέον με τον τέως σύζυγό της και η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να τα μεγαλώσει επειδή είναι χριστιανή».
Την ιστορία της Μαρίας, έφερε στο φως της δημοσιότητας το Al-Monitοr αλλά αυτό το περιστατικό, δεν είναι το μοναδικό που έχει καταγραφεί στην Ιορδανία όπως αποκάλυψε πριν από ένα περίπου μήνα η βετεράνος δημοσιογράφος Ναντίν Νιμρί για το περιοδικό 7iber.
Στη χώρα με τους 180.000 χριστιανούς όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός φτάνει το 95% είναι πλέον σημαντικός ο αριθμός των χριστιανών ανδρών που προτιμούν, υποκριτικά στην πραγματικότητα, να αλλαξοπιστήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την κηδεμονία των παιδιών τους, στερώντας, εντελώς άκριτα αφού το μόνο κριτήριο είναι η θρησκεία, την ίδια δυνατότητα στη μητέρα και τέως σύζυγό τους. Σημειώνεται πως σε αντίθεση με τις χριστιανές μητέρες, οι μουσουλμάνες, διατηρούν το δικαίωμα μετά το διαζύγιο να αναθρέψουν και να έχουν την κηδεμονία των παιδιών τους και μετά την ηλικία επτά ετών.
«Ο νόμος θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ισότιμα και τις δύο πλευρές» σχολίασε σχετικά στο Αl – Monitor η δημοσιογράφος Νιμρί και τονίζει «(Τα δικαστήρια στην Ιορδανία) απλά υποθέτουν πως είναι προς το συμφέρον του παιδιού να μεγαλώνει με τον μουσουλμάνο πατέρα. Αυτή είναι μια ακόμη μορφή διάκρισης». Όπως δε τονίζουν αναλυτές το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αστικός κώδικας που να εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες, ασχέτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντας έτσι σε όλους ίδια δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα».
Χωρισμένη ή παντρεμένη; Εξαρτάται ποιον ρωτάς
Οι διακρίσεις όμως για τις χριστιανές γυναίκες δεν σταματούν εκεί. Το ιορδανικά καθολικά δικαστήρια σπάνια επιτρέπουν σε διαζευγμένες γυναίκες να ξαναπαντρευτούν αφού εάν δεν αναγνωρίζουν τα «διαζύγια» που έχουν εκδοθεί βάσει το νόμου της Σαρίας – στην περίπτωση δηλαδή που ο σύζυγός τους ήταν μουσουλμάνος ή αλλαξοπίστησε. Για την καθολική εκκλησία συνεχίζουν να είναι παντρεμένες ακόμη και εάν ο μουσουλμάνος σύζυγός τους είναι ελεύθερος να ξαναπαντρευτεί. Η Μαρία μάλιστα, αναγκάστηκε να γίνει από Καθολική να ενταχθεί στους κόλπους της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας προκειμένου να καταφέρει να πάρει διαζύγιο από το αρμόδιο εκκλησιαστικό δικαστήριο.
Και οι διακρίσεις δεν σταματούν εκεί. Μια χριστιανή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κληρονομήσει τον μουσουλμάνο σύζυγό τους, αφού επίσης η νομοθεσία στην Ιορδανία επιτρέπει μόνο σε μουσουλμάνος συγγενείς να κληρονομήσουν τους εκλιπόντες. Συνεπώς μια χριστιανή για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί, να μεγαλώσει τα παιδιά ή/και να κληρονομήσει τον σύζυγός της, θα πρέπει επίσης να ασπαστεί το Ισλάμ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.
Σημειώνεται πάντως πως εάν κάποιος ασπαστεί το Ισλάμ δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση να «επιστρέψει» στον Χριστιανισμό.
Πηγή: Al - Monitor