Οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, η ανάλυση των προτάσεων της κυβέρνηση, αλλά και φουλ επίθεση στην αντιπολίτευση για την έλλειψη προτάσεων, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για παραπληροφόρηση ούτε για εύκολη δημαγωγία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», επισημαίνοντας ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του ελληνικού λαού σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο το ασφαλιστικό.
«Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο» κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας τους αριθμούς:
-Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση των εσόδων από εισφορές κατά 30% την περίοδο 2010-2014 και 19,2% μείωση των ασφαλισμένων λόγω της υψηλής ανεργίας
-Η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7 ενώ αντί για το οριακά βιώσιμο 1 προς 2,1
-Οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς ως προς τις οφειλές τους στα ταμεία για πάνω από 6 μήνες
-Οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια
-Οι μελέτες της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής συντάξεων από το 2016
-Μόνο για το 2015 το ΙΚΑ έχει έλλειμμα 980 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ
-Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ
-Οι δανειστές ζητούν μία ετήσια μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ
-Η παρούσα αξία των μελλοντικών ελλειμμάτων του συστήματος, υπερέβαινε ήδη από το 2000 τα 400 δισ. ευρώ - σχεδόν 3 φορές το ΑΕΠ της χώρας
«Αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει. Θα χρειάζονται συνεχώς ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή των συντάξεων» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «εάν κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, θα ήμασταν κοινωνικά ανεύθυνοι».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο PSI, που χαρακτήρισε επιτομή της καταστροφής για τα ταμεία, τα οποία έχασαν πάνω από 13 δισ. ευρώ.
Η πρόταση της κυβέρνησης
Για τον κ. Τσίπρα, η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως κριτήριο της ισονομία. Τονίζοντας:
-Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
-Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
-Η κατάργηση διακρίσεων σε παλαιούς και νεότερους αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης.
-Η ενοποίηση των Ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα πόρων.
-Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει το ύψος των αποδοχών του στη σύνταξη
-Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Αν κάποιος έχει 1.400 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό η σύνταξη γίνεται 1.360 θα υπάρχει η αναπλήρωση των 40 ευρώ
Νέοι επιστήμονες
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
Άνεργοι
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»
-Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Έλλειψη προτάσεων
Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό, υπενθυμίζοντας το αίτημα για διάλογο που απηύθυνε ενώπιόν του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο αρνήθηκαν.
«Ήρθαμε σε συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Θα στηρίξετε την πρόταση ή θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ; Θα συμπαραταχθεί η αντιπολίτευση με το ΔΝΤ στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί πάλι σε περικοπές;» ρώτησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Καλούμαστε σήμερα, εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Σας καλούμε κι εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας κρατήστε στοιχειωδώς μία θέση ευθύνης, σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο» επεσήμανε.
Για αγρότες
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών τονίζοντας ότο «θέλουμε να βρούμε λύσεις και ταυτόχρονα κάνουμε και το βήμα της πρότασης και την ευθύνη της πρότασης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να δυσφημίσουμε αγώνες. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν και αποτέλεσμα. Θέλω να εκφράσω την απορία μου. Για πρώτη φορά το αίτημά τους για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται εξ αρχής και κάποιοι το αρνούνται. Αναρωτιέμαι γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών».
Σημείωσε επίσης ότι στις κινητοποιήσεις είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται αλλά είναι και άνθρωποι που λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Θα προστατεύσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες« δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι εντός της εβδομάδας κατατίθεται το σχέδιο για τον συνεταιρισμό.
«Κάποιοι μας κατηγορούν ότι είπαμε τους αγρότες φοροφυγάδες, οι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» επεσήμανε. «Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών σε δύο χρόνια θα κατέβαλαν 1065 ετησίως για εισφορές εμείς θα τους επιβαρύνουμε με 14,5 ευρώ τον μήνα. Πράγματι είναι μία επιβάρυνση. Θα έχουν όμως σχεδόν διπλάσια σύνταξη. Σύνταξη της τάξεως των 580 ευρώ, από τα οποία τα 384 ευρώ αντιστοιχούν στην εθνική σύνταξη και τα υπόλοιπα στην αναλογική για 25 εργάσιμα χρόνια. Με το μέχρι σήμερα σύστημα θα έπαιρναν από τον ΟΓΑ 337 ευρώ. Έχει και αποτέλεσμα αυτή η επιβάρυνση. Να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο», σημείωσε.
Δευτερολογία Τσίπρα με ευχαριστίες στον Μητσοτάκη
Με επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα είπε στην ομιλία του, ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας την δευτερολογία του.
«Σας ευχαριστώ κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κυβέρνησης. Ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος », είπε ο πρωθυπουργός.
«Τι προτείνατε κ. Μητσοτάκη;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις αφού είστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές 70% στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμψηφισμό στις επιδοτήσεις των αγροτών με τις εισφορές τους. Αυτά προτείνατε, σας ευγνωμονώ ειλικρινά».
Συνεχίζοντας την επίθεση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι απόψεις του είναι ταυτισμένες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. «Βρισκόμαστε ακόμα υπό επιτήρηση του κουαρτέτου, του οποίου τα μέλη διαφωνούν μεταξύ τους. Και η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ».
Ανάπτυξη και ΕΣΠΑ
Παράλληλα, αντιδρώντας στα όσα λέγονται για καταστροφή της χώρας, είπε ότι η χώρα παρά τα capital controls υπερέβη τον στόχο του προϋπολογισμού, είχε πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα έχουμε ανάπτυξη εάν ολοκληρωθεί γρήγορα την αξιολόγηση.
«Η χώρα παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε μέσα σε μία χρονιά με capital controls να υπερβεί τον στόχο που εσείς θέσατε. Αυτή είναι η μεγάλη καταστροφή; Πρώτη φορά είχαμε πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί ήμασταν τόσα χρόνια τελευταίοι; Μήπως είχε να κάνει με τις πελατειακές σχέσεις;», είπε.
Απαντώντας δε στην «πρόσκληση» Μητσοτάκη για διάλογο για το δημόσιο, είπε: «Όποτε θέλετε να κάνουμε τον διάλογο για το μισθολόγιο, για τη Δημόσια Διοίκηση. Μάλλον εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο, όχι το ΔΝΤ».
Ενώ για τα περί ηθικού πλεονεκτήματος, έφερε ως παράδειγμα ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ ο σημερινός υπουργός, κ. Βερναρδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;».
Τέλος κατήγγειλε το σύστημα 4-2-1 για τις τοποθετήσεις στο δημόσιο και χαρακτήρισε «γιαλαντζί» εκσυγχρονιστή τον πρόεδρο της ΝΔ.
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην χρησιμότητα αυτής της συζήτησης, καθώς η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κάνει γνωστή σε όλο τον λαό την πρότασή της. «Η πρόταση μας έγινε δημόσια γνωστή, δεν την καταθέσαμε κρυφά στους θεσμούς». Ο πρωθυπουργός «είδε» συμφωνία σε ορισμένα ζητήματα, όπως στο γεγονός ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, αλλά και διαφορές σε σχέση με τις κατατεθειμένες προτάσεις.
«Θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα, πιστεύουμε πως είναι δίκαιο να μοιράζονται οι ευθύνες. Δεν πιστεύουμε πως η λύση είναι η ιδιωτική ασφάλιση», είπε. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε το επόμενο διάστημα είναι η μάχη με τους θεσμούς για τη μη περικοπή συντάξεων. Δήλωσε τέλος ανοικτός σε έναν ουσιαστικό διάλογο.