Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο με όλα τα θέματα ανοιχτά και την αξιολόγηση σε αιθέριο χρονοδιάγραμμα, αδύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της απέναντι στη σωρεία υπόγειων διαρροών που την θέλουν είτε να εξορίζεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν είτε να βρίσκεται αντιμέτωπη με εξωθεσμική ατζέντα περί δημιουργίας στρατοπέδων μεταναστών με αποζημίωση την ελάφρυνση του χρέους, η δημόσια πρώτη αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη φθάνει στο σωστό timing.
Ωστόσο, τι πρέπει να περιμένουμε από το αναμενόμενο τετ-α-τετ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό που ζήτησε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης;
«Σκληρό Ροκ» πρόκειται να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή, μάλιστα, την κατατονικά ξέφρενη επέτειο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός πρόκειται να προκαλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στην αντίφαση «και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ», σύμφωνα, άλλωστε, με την εξοικείωση του στην αξιοποίηση των αντιφάσεων.
Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα: «Σε δυο ταμπλό»
Ο κύριος άξονας θα είναι το Ασφαλιστικό και η ανάγκη διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί σε δύο ταμπλό: θα μιλήσει στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και θα αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει τα χαρτιά του απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ από την περασμένη εβδομάδα όταν συναντήθηκαν στο Μαξίμου. Και επανέλαβε την θέση του την Κυριακή στην ομιλία για τον ένα χρόνο από την νίκη της Αριστεράς.
Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανίζεται ως συνεχιστής της κυβέρνησης Σαμαρά (π.χ. θα λέει ότι τον Δεκέμβρη του 2014 το ασφαλιστικό σύστημα ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο), ο Αλέξης Τσίπρας θα του ζητά να καταθέσει την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Και ταυτόχρονα θα του επισημαίνει ότι οι δανειστές ζητούν περικοπές στις συντάξεις, ενώ η ΝΔ αρνείται ακόμη και να συμφωνήσει σε «εθνική θέση» ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις. Παράλληλα θα υπογραμμίσει ότι η ΝΔ δεν μπορεί και να σιγοντάρει τις κινητοποιήσεις και να συμφωνεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπή συντάξεων.
Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει ως μόνη πειστική και ρεαλιστική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα την κυβερνητική.
Μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη να κλέψει την παράσταση, όμως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μιλήσει και στους πολίτες. Θα καλέσει τους αγρότες σε διάλογο, ενώ θα υπενθυμίσει τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες, τους νέους επιστήμονες και τους ανέργους. Συνολικά ο κ. Τσίπρας θα δείξει ότι η συζήτηση δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν εις όφελος των μεσαίων και των χαμηλών στρωμάτων.
Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σκληρό Ροκ απέναντι στον Τσίπρα»
Τη δική του απάντηση στα όσα του καταλόγισε ο Πρωθυπουργός από την «γενέθλια» γιορτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ταε Κβο Ντο αναμένεται να δώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρθενική του συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντήσει σημείο προς σημείο στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «πανικό και αλαζονεία».
Με το θέμα του ασφαλιστικού να αποτελεί την αιχμή της συζήτησης, ο κ.Μητσοτάκης θα βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους κκ Τσίπρα και Καμμένο, μιλώντας για την συνευθύνη των δύο κυβερνητικών εταίρων και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να βάλει πλάτη και να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, οι πληροφορίες τον φέρουν έτοιμο να καταθέσει την δική του ξεχωριστή πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των αγροτών, ενώ θα προτείνει τη συγχώνευση όλων των Ταμείων σε τρία, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα για τους μισθωτούς και ένα για τους αγρότες.
Θα σταθεί ανοιχτά στο πλευρό των ελευθέρων επαγγελματιών και το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για λογική υπερφορολόγησης και θα καυτηριάσει την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα και την διχαστική λογική που ακολουθεί, τονίζοντας ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης πληρώνουν και οι πλούσιοι και οι φτωχοί.