
Έτοιμα ως τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να είναι τα hotspots για την καταγραφή προσφύγων/ μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας- σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου- ότι το ΥΠΕΘΑ δεν ενεπλάκη στη διαδικασία επιλογής των περιοχών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ανέλαβε την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος, είπε ότι δεν έχει σχέση το υπουργείο και ότι τα στρατόπεδα δόθηκαν με βάση τη δέσμευση για παροχή 5% για τα ταμεία του προσωπικού. Οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα hot spots θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες μόλις για ένα 24ωρο, ενώ τα relocation camps θα φιλοξενούν κόσμο για χρονικό διάστημα έως 72 ωρών.
Σημειώνεται πως, μιλώντας νωρίτερα στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι τα τέσσερα από τα πέντε σημεία που έχουν συμφωνηθεί για hot spots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Όπως είπε, στους συγκεκριμένους χώρες οι πρόσφυγες/ μετανάστες θα σιτίζονται και θα στεγάζονται μέχρι 48 ώρες, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται.
Πρόσφυγες και μετανάστες θα προωθούνται για μετεγκατάσταση σε Σχιστό και Σίνδο ενώ για τους άλλους θα ακολουθείται η διαδικασία ασύλου και επαναπροώθησης, υπογράμμισε.