Η Βενεζουέλα, μια χώρα που έχει περάσει σχεδόν τρία συναπτά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο αστάθειας.
Σύμφωνα με το CNBC, η χώρα φλερτάρει με μια χρεοκοπία που θα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές, χειρότερη από της Αργεντινής.
Με πληθωρισμό που χτυπά τριψήφια νούμερα και την πτώση στην αγορά του αργού πετρελαίου -στο οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας- οι αναλυτές προετοιμάζονται για μια ηχηρή χρεοκοπία μέσα στο έτος. Στα μέσα Ιανουαρίου ο πρόεδρος Μαδούρο σε δημόσια ομιλία του κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 7% μέσα στο 2015.
Πριν από περίπου μια δεκαετία, η δύσκολη κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής, προκάλεσε τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κρατικού χρέους στην ιστορία. Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας, που εκτιμάται στα 185 δισ. δολάρια (σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας) είναι πολύ περισσότερο από εκείνο της Αργεντινής το 2001, που ήταν περίπου 100 δισ. δολάρια.
Αν και το χρέος της Βενεζουέλας δεν είναι ως επί το πλείστον στα χέρια ιδιωτικών funds αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι σε εθνικό νόμισμα που σημαίνει θεωρητικά ότι η κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Όμως το υπόλοιπο χρέος της, αυτό σε ξένο νόμισμα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει το χάος.
Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί στα 15 δισ. δολάρια.
Η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί αν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela μπορούσε να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να γίνει ανταλλαγή ομολόγων, σύμφωνα με τον Πολ Κρίστοφερ, επικεφαλής της στρατηγικής στην παγκόσμια αγορά της Wells Fargo Investment Institute.
Όμως τα περιθώρια αισιοδοξίας παραμένουν μικρά.
«Η πτώση της τιμής του πετρελαίου φέρνει το χρηματοδοτικό κενό της Βενεζουέλας το 2016 σε επίπεδα που είναι δύσκολο να καλυφθεί» τονίζει ο Alejandro Arreaza , οικονομολόγος για θέματα Λατινικής Αμερικής της επενδυτικής τράπεζας Barclays. «Απουσία μιας γρήγορης ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου τους προσεχείς μήνες, μια περαιτέρω συρρίκνωση των εισαγωγών ή η χρήση των διαθέσιμων στοιχείων του ενεργητικού, θα ήταν κατά την άποψή μας, ανεπαρκής για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας», συμπλήρωσε ο Arreaza .