EUObserver: Το Ισραήλ παρακολουθούσε συνομιλίες ασφαλείας της Ε.Ε. χάρη σε διαρροές σε πραγματικό χρόνο

EUObserver: Το Ισραήλ παρακολουθούσε συνομιλίες ασφαλείας της Ε.Ε. χάρη σε διαρροές σε πραγματικό χρόνο
consilium.europa.eu

Το Ισραήλ κατείχε «πρώτη θέση» στις συνομιλίες πρεσβευτών της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της PSC (Political and Security Committee), χάρη σε διαρροές σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του EUObserver.

Όπως αναφέρεται σχετικά, οι πρεσβευτές οριστικοποίησαν μια ανακοίνωση για να επικυρωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. μερικές ημέρες μετά. Ωστόσο, Ισραηλινοί διπλωμάτες φαίνονταν να διαβάζουν προσχέδια και τροποποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ενώ κάποιες πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν πως ισραηλινές επαφές τους έστελναν γραπτά μηνύματα με αιτήματα για αλλαγές στο κείμενο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του κάθε προσχεδίου.

«Στο τέλος της συνάντησης, η Ελλάδα εκτέθηκε υποβάλλοντας βέτο σε μια σειρά κειμένου που οι Ισραηλινοί απεχθάνονταν, η οποία όμως είχε εγκριθεί από τις άλλες 27 χώρες. Η σειρά αυτή έλεγε ότι “η Ε.Ε. θα συνεχίσει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διάκριση ανάμεσα στο Ισραήλ και όλες τις περιοχές που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967”. Μέχρι τη συνάντηση των ΥΠΕΞ, τρεις ημέρες μετά, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν ακολουθήσει την Ελλάδα. Το τελικό κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί ήταν ηπιότερο» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα.

Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να λαμβάνει πληροφορίες εκ των έσω- άλλες περιπτώσεις είναι η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η έκταση της διαρροής στις 15 Ιανουαρίου προκάλεσε έντονους προβληματισμούς. Σε συνάντηση που ακολούθησε, κάποιοι διπλωμάτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την άποψη ότι το Ισραήλ είχε παγιδεύσει τις συνομιλίες, και σε άλλη συνάντηση προτάθηκε άλλες συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα σε ασφαλές δωμάτιο, όπως οι πρεσβευτές δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα- καθώς και ότι περισσότερα έγγραφα της PSC θα πρέπει να χαρακτηρίζονται απόρρητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πως το Ισραήλ τους παρακολουθεί : Το 2003 είχαν βρεθεί «κοριοί» στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε., που θεωρείται ότι συνδέονταν με την ισραηλινή Comverse- η οποία με τη σειρά της εκτιμάται πως συνδέεται με τη Μοσάντ. «Κανείς δεν πιστεύει ωστόσο πως το Ισραήλ κατασκόπευε τη συνάντηση της 15ης Ιανουαρίου, ωστόσο. Μετά το ελληνικό βέτο, κάποιοι υποπτεύθηκαν πως η Ελλάδα είχε διαρρεύσει τα κείμενα. Πηγή της Ε.Ε. ανέφερε πως η θεωρία περί κατασκοπείας εμφανίστηκε προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Άλλη μια θεωρία είναι ότι πρεσβευτής που συμμετείχε στο PSC κάλεσε ισραηλινή επαφή και έβαλε το τηλέφωνο δίπλα στο μικρόφωνο, μεταδίδοντας τις συνομιλίες. Ωστόσο θεωρείται μάλλον «υπερβολικό» ως σενάριο, καθώς πηγή της Ε.Ε. υπογραμμίζει πως είναι ευκολότερο η διαρροή να γίνει από τις πρωτεύουσες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως σε επαφή με τους πρεσβευτές. Εάν κάποιος στην πρωτεύουσα διαρρεύσει πληροφορίες σε τρίτη χώρα, τότε μπορεί να ακολουθήσει επικοινωνία με τον πρεσβευτή της προκειμένου να ζητηθεί κάποια αλλαγή.

Σημειώνεται πάντως ότι διπλωμάτης της Ε.Ε. αναφέρει πως γενικά οι πρεσβευτές δεν βλέπουν και με πολλή συμπάθεια την παράδοση των τηλεφώνων τους, ενώ δεν τους αρέσει το ασφαλές δωμάτιο , καθώς είναι από τα πιο άβολα του κτιρίου, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι στριμώχνονται. Ακόμη, άλλη πηγή αναφέρει πως οι περισσότεροι διπλωμάτες – εκτός και αν έχουν στρατιωτικό υπόβαθρο/ εμπειρία- τείνουν να αντιμετωπίζουν με δυσφορία τα μέτρα ασφαλείας (εν αντιθέσει με αυτά που ισχύουν στο ΝΑΤΟ).

Δημοφιλή